Violette Leduc

Faktaboks

Violette Leduc

Thérèse Andrée Violette Leduc

Uttale
lədˈyk
Født
7. april 1907, Arras, Frankrike
Død
28. mai 1972

Artikkelstart

Violette Leduc var en fransk forfatter. Hun utgav flere romaner og selvbiografiske tekster med tabubelagte temaer som abort og kvinnelig seksualitet. Mange av disse skapte skandale, men samtidig vekket hennes svært vakre språk beundring.

Hun var lenge en svært godt ansett forfatter blant kritikere og andre forfattere, men fikk sitt populære gjennombrudd først i 1964. Hun betraktes som en viktig forløper og inspirator for fransk feministisk litteratur i 1970- og 1980-årene.

Forfatterskap

Leduc debuterte i 1946, med romanen L’Asphyxie («Kvelningen»). I februar 1945 hadde hun gitt manuskriptet til Simone de Beauvoir, som sørget for at den ble utgitt på forlaget Gallimard. De to kvinnene var nære venner frem til Leducs død i 1972.

I 1954 skrev hun en selvbiografisk roman med tittelen Ravages («Herjinger»). Gallimard nektet å utgi første del – de 150 første sidene – fordi de var for åpent erotiske. De ble senere utgitt som egen bok, med tittelen Thérèse et Isabelle. Her forteller hun om sitt kortvarige, men lidenskapelige kjærlighetsforhold til en medelev ved navn Isabelle på pensjonatskolen i Douai i 1924.

Hennes mest kjente verk er den selvbiografiske La Bâtarde (1964), som av mange regnes som et moderne mesterverk i sjangeren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg