Vinstra - tettsted

Vinstra er et tettsted og administrasjonssenter i Nord-Fron kommune, Innlandet, i Gudbrandsdalen. Stedet har bystatus fra 1. september 2013. Vinstra har utviklet seg til et handels- og servicesentrum for midtre Gudbrandsdalen med en betydelig turisttrafikk. Det finnes en del industri, blant annet betong- og sementvarefabrikk og treindustri, bekledningsindustri og mølle. På Vinstra finnes også et senter for omsetning av landbruksmaskiner. Flere bedrifter har sitt utspring i rike håndverkstradisjoner, blant annet møbelproduksjonen. Vinstra vidaregåande skule har foruten studiespesialisering også handverks- og industrifag, musikk, dans og drama og landslinje for folkemusikk. Sødorp kirke er fra 1752.

Faktaboks

innbyggertall:
2700 (1.1.2020)

Ved Vinstra er det funnet flere helleristninger fra steinalderen. Peer Gyntgården, Hågå, har 15 gamle hus. Minnesteinen over Per Gynt, Peder Olsen Hågå, er reist på Sødorp gamle kirkegård. Det arrangeres et årlig Peer Gynt-stevne med blant annet teateroppsetning av Henrik Ibsens Peer Gynt i friluft.

Gjennom Vinstra går Dovrebanen og E6. Ny E6 utenom tettstedet ble påbegynt i 2013. Fra Vinstra går Peer Gynt-vegen over Gålå til Lillehammer og Peer Gynt seterveg via Rondablikk til Kvam. Vestover løper Fv. 255 gjennom Skåbu via Espedalen til Lillehammer.

Kart

Vinstra
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg