Vinkovci, by i Vukovar-Syrmia i det østlige Kroatia; 35 312 innbyggere (2011). Byen er den største i fylket, og et viktig jernbaneknutepunkt. Årlig folkemusikkfestival Vinkovačke Jeseni.

I antikken var byen kjent som Aurelia Colonia Cibalae i den romerske provinsen Pannonia Sekunda. I løpet av keiser Hadrians styre (117-138) fikk byen status som Municipium Aelium Cibalae, kjent for sine romerske bad. To romerske keiserne ble født i Cibalae: brødrene Valentinian 1 (364-375) og Valens (364-378). 

Bosettingen ble herjet av visigoterne i 378 og senere av hunere, gepider, ostrogotere og avarer. I 1527 ble byen erobret og ødelagt av osmanerne, som 1699 ble fordrevet fra området av Habsburg-monarkiet. På grunn av sin strategisk viktige beliggenhet innenfor Østerrike-Ungarn gjennomgikk Vinkovci i tida som fulgte en bymessig utvikling, og de eldste delene av byen har den dag i dag et tydelig barokkpreg.

Under Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia 1990-91 var byen åsted for harde kamper mellom serbere og kroater; byen ble bombardert av den jugoslaviske hæren, og angrepet av serbiske paramilitære styrker, med store materielle skader som følge. 

Byen har flere minoriteter. Ifølge siste folketelling (2011) er serberne den største minoritetsgruppa (omlag 4,9 % av befolkningen), etterfulgt av ungarere (0,46 %) og rom (0, 42 %).

  • Folketelling 2011, Kroatias nasjonale statistikkbyrå (Državni zavod za statistiku)

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.