Vinkovci

Vinkovci er en by i det østlige Kroatia. Byen har 34 300 innbyggere (31.12.2017).

Faktaboks

uttale:

v̞îːnkɔːv̞t͡si

Næringsliv

De viktigste næringsvirksomheter er metall- og næringsmiddelindustri. Byen er et viktig jernbaneknutepunkt, og Vinkovcis jernbanestasjon er Kroatias nest største jernbanestasjon.

Kultur

I byen arrangeres det årlig en folkemusikkfestival «Vinkovačke Jeseni».

Historie

I antikken var byen kjent som Aurelia Colonia Cibalae i den romerske provinsen Pannonia Sekunda. I løpet av keiser Hadrians styre (117–138, evt.) fikk byen status som Municipium Aelium Cibalae, kjent for sine romerske bad. To romerske keisere ble født i Cibalae: brødrene Valentinian 1 (364–375) og Valens (364–378).

Bosettingen ble herjet av visigoterne i 378 og senere av hunere, gepider, ostrogotere og avarer. I 1527 ble byen erobret og ødelagt av osmanerne, som 1699 ble fordrevet fra området av Habsburg-monarkiet. På grunn av sin strategisk viktige beliggenhet innenfor Østerrike-Ungarn gjennomgikk Vinkovci i tida som fulgte en bymessig utvikling, og de eldste delene av byen har den dag i dag et tydelig barokkpreg.

Under Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia 1990–1991 var Vinkovci åsted for harde kamper mellom serbere og kroater. Byen ble bombardert av den jugoslaviske hæren, og angrepet av serbiske paramilitære styrker, med store materielle skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg