Vinkovci

Artikkelstart

Vinkovci er en by i det østlige Kroatia. Byen har 33 249 innbyggere (31.12.2020).

Faktaboks

Uttale

v̞îːnkɔːv̞t͡si

Næringsliv

De viktigste næringsvirksomheter er metall- og næringsmiddelindustri. Byen er et viktig jernbaneknutepunkt, og Vinkovcis jernbanestasjon er Kroatias nest største jernbanestasjon.

Kultur

I byen arrangeres det årlig en folkemusikkfestival «Vinkovačke Jeseni».

Historie

I antikken var byen kjent som Aurelia Colonia Cibalae i den romerske provinsen Pannonia Sekunda. I løpet av keiser Hadrians styre (117–138 evt.) fikk byen status som Municipium Aelium Cibalae, kjent for sine romerske bad. To romerske keisere ble født i Cibalae: brødrene Valentinian 1 (364–375) og Valens (364–378).

Bosettingen ble herjet av visigoterne i 378 og senere av hunere, gepider, ostrogotere og avarer. I 1527 ble byen erobret og ødelagt av osmanerne, som i 1699 ble fordrevet fra området av Habsburg-monarkiet. På grunn av sin strategisk viktige beliggenhet innenfor Østerrike-Ungarn gjennomgikk Vinkovci i tida som fulgte en bymessig utvikling, og de eldste delene av byen har den dag i dag et tydelig barokkpreg.

Under Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia i 1990–1991 var Vinkovci åsted for harde kamper mellom serbere og kroater. Byen ble bombardert av den jugoslaviske hæren, og angrepet av serbiske paramilitære styrker, med store materielle skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg