Vinghøg AS er en tidligere norsk forsvarsteknologibedrift etablert på Nøtterøy i 1950 av våpensmed Hans Lund Vinghøg. Siden 2007 er selskapet kjent under navnet Rheinmetall Norway AS, og er et datterselskap av det tyske Rheinmetall Nordic og Rheinmetall Defence.

Historie

Vinghøg Mekaniske Verksted (VMV) ble etablert på Nøtterøy i 1950 av våpensmed Hans Lund Vinghøg, for å bygge om tyske feltkanoner slik at de kunne brukes som statisk festningsartilleri. I 1966 ble bedriften overtatt av hans sønn Geir Vinghøg. VMV var på dette tidspunktet omgjort fra et privat firma til et aksjeselskap med to ansatte. Forsvaret var en viktig kunde, men Vinghøg var også underleverandør av mekaniske komponenter til sivile kunder som Motorfabrikken på Horten Verft, Husøverk, Kaldnes og Jarlsø fabrikker.

VMV vokste gradvis gjennom etterkrigstiden og i 1985 overtok ledergruppen i Vinghøg 85 prosent av selskapet. I 2005 ble det som da het Vinghøg AS solgt til Simrad Optronics ASA, noe som ledet til en omorganisering og påfølgende flytting av Simrad Optronics hovedkontor til Nøtterøy. To år senere ble hele selskapet solgt til tyske Rheinmetall og fikk navnet Rheinmetall Norway AS, et datterselskap av Rheinmetall Nordic AS og en del av Rheinmetall Defence AS.

Rheinmetall Defence omsatte i 2017 for 3036 millioner euro, med et resultat på 174 millioner euro. Den norske delen av selskapet er i dag lokalisert på Nøtterøy utenfor Tønsberg med 140 ansatte.

Rheinmetall Norway AS er spesialist på ulike elektrooptiske systemer til bruk i forsvaret, og eksporterer sine produkter til mer enn 50 land over hele verden. Rheinmetall er også en stor underleverandør av komponenter til American Rheinmetall Systems LLC, USA, som produserer deler for fjernstyrte våpenstasjoner.

I 1997 utviklet Vinghøg AS en fjernstyrt våpenstyringsstasjon etter forespørsel fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og Luftforsvarets Forsyningskommando (LFK). Stasjonen skulle opprinnelig brukes til å detonere miner på flyplasser. Rettighetene til produktet ble senere solgt til Kongsberg Protech som videreutviklet og solgte våpenstyringsstasjonen Protector RWS til amerikansk forsvarsindustri. I ettertid er ulike varianter av våpenstyringsstasjonen solgt til mer enn 18 land og har blitt en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg