Vineyard-bevegelsen

Vineyard-bevegelsen er et amerikansk karismatisk kirkesamfunn, grunnlagt i California i 1982 ved at en gruppe menigheter innen Calvary Chapel-nettverket gikk ut og dannet sin egen menighetsbevegelse.

Faktaboks

uttale:
vˈinjəd-

I 1985 blir Vineyard Minstries International (VMI) og Assosciation of Vineyard Churches etablert. Vineyard er etter hvert spredt til mange land, og ble etter lederen og frontfiguren John Wimbers død i 1997 delt inn i ni såkalte «nasjonale» enheter, hvorav Vineyard Norden er en av disse.

Antall Vineyard-menigheter i 2009 cirka 600 i USA og cirka 900 ellers i verden. Bevegelsen utgir bladet Equipping the Saints.

Vineyard Kristne Fellesskap

Vineyard Kristne Fellesskap ble stiftet i Oslo 1992 av pastorene Kjell Aasmundsrud og Hans Jacob Sundby.

Siden 1993 har menigheten vært en del av den internasjonale Vineyard-bevegelsen og fra 1994 er den registrert som eget kirkesamfunn i Norge.

Det er også stiftet menigheter i Larvik, Ålesund, Trondheim, Sykkylven, Levanger, Kristiansand og Drammen. I Norge hadde Vineyard-bevegelsen totalt cirka 700 medlemmer i 2006.

Hovedpastor i Oslo er Ole Petter Erlandsen.

Trossyn

Vineyard-bevegelsen har en karismatisk profil og er i slekt med pinsebevegelsen. Den er særlig kjent for sitt engasjement for evangelisering ved hjelp av tegn og under, som helbredelse, profeti, demonutdrivelse og tungetale.

Bevegelsen er også kjent for en fri og uhøytidelig møteform med lovsang i moderne musikalske former. Den har særlig hatt appell til unge mennesker, og må regnes som en betydelig kirkeplantings- og fornyelsesbevegelse innen kristendommen de siste 30 årene.

Den såkalte Toronto-vekkelsen har sitt utspring i Toronto Airport Vineyard, men ble i 1995 ekskludert fra bevegelsen på grunn av manglende lojalitet til John Wimber og den sentrale Vineyard-ledelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg