Vineyard-bevegelsen, amerikansk karismatisk kirkesamfunn, grunnlagt i California i 1982 ved at en gruppe menigheter innen Calvary Chapel-nettverket gikk ut og dannet sin egen menighetsbevegelse.

I 1985 blir Vineyard Minstries International (VMI) og Assosciation of Vineyard Churches etablert. Vineyard er etter hvert spredt til mange land, og ble etter lederen og frontfiguren John Wimbers død i 1997 delt inn i ni s.k. "nasjonale" enheter, hvorav Vineyard Norden er en av disse.

Antall Vineyard-menigheter i USA er ca. 600 og ellers i verden ca. 900 (2009). Berten Waggoner er leder i USA. Bevegelsen utgir bladet Equipping the Saints.

Vineyard Kristne Fellesskap ble stiftet i Oslo 1992 av pastorene Kjell Aasmundsrud og Hans Jacob Sundby.

Siden 1993 har menigheten vært en del av den internasjonale Vineyard-bevegelsen og fra 1994 er den registrert som eget kirkesamfunn i Norge.

Det er også stiftet menigheter i Larvik, Ålesund, Trondheim, Sykkylven, Levanger, Kristiansand og Drammen. I Norge har Vineyard-bevegelsen totalt ca. 700 medlemmer (2006).

Hovedpastor i Oslo er Ole Petter Erlandsen.

Vineyard-bevegelsen har en karismatisk profil og er i slekt med pinsebevegelsen. Den er særlig kjent for sitt engasjement for evangelisering ved hjelp av tegn og under, som helbredelse, profeti, demonutdrivelse og tungetale.

Bevegelsen er også kjent for en fri og uhøytidelig møteform med lovsang i moderne musikalske former. Den har særlig hatt appell til unge mennesker, og må regnes som en betydelig kirkeplantings- og fornyelsesbevegelse innen kristendommen de siste 30 årene.

Den såkalte Toronto-vekkelsen har sitt utspring i Toronto Airport Vineyard, men ble i 1995 ekskludert fra bevegelsen på grunn av manglende lojalitet til John Wimber og den sentrale Vineyard-ledelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.