Vineyard-bevegelsen

Artikkelstart

Vineyard-bevegelsen er et amerikansk karismatisk kirkesamfunn, grunnlagt i California i 1982 ved at en gruppe menigheter innen Calvary Chapel-nettverket gikk ut og dannet sin egen menighetsbevegelse. Bevegelsen er først og fremst bygget opp omkring sine menigheter.

Faktaboks

Uttale
vˈinjəd-

Vineyard-bevegelsen har en karismatisk profil og er i slekt med pinsebevegelsen. Den er særlig kjent for sitt engasjement for evangelisering ved hjelp av tegn og under, som helbredelse, profeti, demonutdrivelse og tungetale.

Organisasjon

I 1985 blir Vineyard Minstries International (VMI) og Assosciation of Vineyard Churches etablert. Vineyard er etter hvert spredt til mange land, og ble etter lederen og frontfiguren John Wimbers død i 1997 delt inn i ni såkalte «nasjonale» enheter, hvorav Vineyard Norden er en av disse.

Antall Vineyard-menigheter er i 2020 omtrent 2500 i verdensmålestokk. Bevegelsen utgir bladet Equipping the Saints.

Vineyard i Norge

Vineyard Kristne Fellesskap ble stiftet i Oslo 1992 av pastor Kjell Aasmundsrud.

Siden 1993 har menigheten vært en del av den internasjonale Vineyard-bevegelsen og fra 1994 er den registrert med egne kirkesamfunn i Norge.

Det er også stiftet menigheter i Drammen, Larvik, Grenland, Kristiansand, Sandnes, Bergen, Ålesund, Sykkylven, Trondheim og Levanger. I Norge hadde Vineyard-bevegelsen i 2019 totalt i overkant av 500 medlemmer i registrert i sine trossamfunn, der Oslo Vineyard er det største. Pastor i Oslo Vineyard er Aslak Rønneseth.

Trossyn

Bevegelsen er også kjent for en fri og uhøytidelig møteform med lovsang i moderne musikalske former. Den har særlig hatt appell til unge mennesker, og må regnes som en betydelig kirkeplantings- og fornyelsesbevegelse innen kristendommen de siste 30 årene.

Den såkalte Toronto-vekkelsen har sitt utspring i Toronto Airport Vineyard, men ble i 1995 ekskludert fra bevegelsen på grunn av manglende lojalitet til John Wimber og den sentrale Vineyard-ledelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg