Vincent d' Indy

Faktaboks

Vincent d' Indy

Paul-Marie-Théodore-Vincent d’Indy

Uttale
ɛdˈi
Født
27. mars 1851, Paris, Frankrike
Død
1. desember 1931

Artikkelstart

Vincent d' Indy var en fransk komponist. I hans komposisjoner sporer man påvirkning fra fransk folketone og fra César Franck, men impulser fra Richard Wagner fornekter seg heller ikke.

D'Indy var elev av César Franck. I årene 1873–1878 var han kordirigent og paukeslager i Colonneorkesteret, og i 1890 ble han president for Société nationale de musique. D'Indy grunnla i 1896 (sammen med Charles Bordes og Alexandre Guilmant) Schola Cantorum i Paris og ble direktør der i 1911. Året etter ble han også knyttet til Paris-konservatoriet som foreleser i komposisjon.

D'Indy var en ettertraktet pedagog og gav ut flere bøker om musikk, blant annet en stor komposisjonslære i fire bind, biografier over Franck og Ludwig van Beethoven og en bok om Richard Wagners innflytelse på fransk musikk.

Blant D'Indys komposisjoner var operaer, tre symfonier, blant annet Symphonie sur un chant montagnard français (1886), Wallenstein (symfonisk trilogi, 1873–1881), variasjonsverket Istar (1896), kammermusikk, korverker, klaverstykker og sanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg