Vincas Krėvė

Faktaboks

Vincas Krėvė
egentlig Vincas Mickevičius
Uttale
krėvˈė
Født
19. oktober 1882
Død
17. juli 1954

Artikkelstart

Vincas Krėvė var en litauisk forfatter. I årene 1922–1940 professor i filologi og litteratur ved universitetet i Kaunas. Han grunnla og redigerte flere språklige og litterære tidsskrifter. Hans sterke samfunnsengasjement spente fra ideer om nasjonalt samhold til konkret støtte til kommunistisk undergrunnslitteratur.

I 1940 ble han av den sovjetiske okkupasjonsmakten utnevnt til stats- og utenriksminister, men gikk av i protest etter kort tid. Under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig levde han i skjul, og i 1944 forlot han landet. Fra 1947 underviste han ved universitetet i Pennsylvania, USA.

Forfatterskap

Krėvės forfatterskap er meget allsidig og mangfoldig, og omfatter sjangere som eventyr, sagn, noveller, lange fortellinger, dramaer og tragedier. I 1911 skrev han heltesagaen Šarūnas, som skulle erstatte det nasjonaleposet som mangler i litauisk litteratur. Sagnene i Dainavos šalies senų žmonių padavimai (1912) har en poetisk opphøyelse av det litauiske som hovedtanke. Med utgangspunkt i heltediktenes tradisjon skaper Krėvė en visjon av et modig og krigersk folk som velger å omkomme i flammer snarere enn å underkaste seg fienden. Verket var ment å vekke selvtillit og motstandsånd i det tsar-styrte Litauen.

Dramaet Skirgaila (1916) er et monumentalt verk som blant annet behandler konflikter mellom individ og samfunn, hedenskap og kristendom. I den lange fortellingen Raganius (1939) får opplevelse av naturen preg av nasjonalpsykologi.

Krėvė skapte en nasjonal stil preget av dramatisk dimensjon og klassisk form. Han kombinerte et analytisk gjennomtrengende intellekt, et hvileløst romantisk sinn og et nøkternt syn på verden, og tilførte litauisk litteratur en universell dimensjon gjennom sin behandling av eksistensielle problemstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg