Faktaboks

Vimmerby
Etymologi

gammelsvensk Vimarby, trolig av et eldre navn på Stångån

Näs
Astrid Lindgrens barndomshjem i Vimmerby.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vimmerby er en by i Småland i Sverige, cirka 50 kilometer sørvest for Västervik. Byen har 8200 innbyggere (2020). Vimmerby er et gammelt handelssentrum i Småland.

Vimmerby er Astrid Lindgrens fødested. Opplevelsesparken Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby er en park med miljøer fra hennes bøker.

Vimmerby kommune

Astrid Lindgrens Värld

Fra opplevelsesparken Astrid Lindgrens Värld.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vimmerby kommune tilhører Kalmar län. Den har 15 600 innbyggere (2022) og et areal på 1145 kvadratkilometer. Kommunen ligger i den østlige utkanten av det sørsvenske høylandet. Landskapet preges av store skoger og små innsjøer.

I vest ligger Norra Kvills nasjonalpark. Den ble opprettet i 1926 og er med senere utvidelser på 124 hektar. Parken er preget av urskog med furu som vanligste treslag; flere trær er over 350 år gamle. Norra Kvill har ellers en rik flora, med over 500 registrerte arter av planter, moser og lav.

Kommunen har et variert næringsliv, med blant annet nærings- og nytelsesmiddelindustri og metallvareindustri, samt en betydelig turistnæring. Familieforetaket Åbro bryggeri ble grunnlagt i 1856.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg