Villa Grande

Villa Grande - i dag Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Villa Grande på Bygdøy i Oslo huser bygget Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling. Huset ble brukt som «førerbolig» av Vidkun Quisling under andre verdenskrig, da under det norrøne navnet Gimle.

Faktaboks

Også kjent som

Gimle villa

Den store, opprinnelig nybarokke murvillaen, tegnet av arkitektene Morgenstierne og Eide, ble påbegynt for Sam Eyde i 1917. Før den var ferdig, ble den solgt til skipsreder Henrik Østervold, som igjen solgte den til Aker Kommune i 1921. Takket være en gave fra skipsreder Wilhelm Wilhelmsen, ble det fremdeles uferdige bygget gitt som gave til staten i 1926, med tanke på bruk som meteorologisk institutt.

Etter omfattende ombygginger (til rundt 5,5 millioner kroner) ved arkitektene Wilhelm Essendrop og Leif Egeberg, ble huset tatt i bruk av Quisling i 1941 under det norrøne navnet Gimle villa. Fra mai til november 1945 ble huset brukt av general Sir Andrew Thorne og hans stab.

Etter krigen er Villa Grande blitt brukt blant annet som fransk ambassade, reservesykehus og sykehjem og som utdanningssenter for helsepersonell. Fra 2005 huser bygget Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling.

Litteratur

  • Bodil Stenseth, Quislings ran. Historien om Villa Grande. Oslo: Press 2017.

Kommentarer (2)

skrev Knut Are Tvedt

Jeg synes den bør skifte navn, slik at Grande blir hovedoppslagsordet

svarte Anne Marit Godal

Det har du heilt rett i. Har endra det no. Takk!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg