Villa Borghese

Villa Borghese. Interiør fra et av rommene, dekorert i klassisistisk stil.

Av /NTB Scanpix ※.

Villa Borghese, som rommer Galleria Borghese, et av Romas kjente museer. Eksteriør, akvarell fra 1600-tallet.

.

Artikkelstart

Villa Borghese var familien Borgheses lystslott, utenfor Porta Pinciana i Roma. Villa Borghese er både navn på Borgheseparken og villaen som rommer Museo og Galleria Borghese.

Faktaboks

Uttale
borghˈese

Anlegget ble anlagt på 1600-tallet av kardinal Scipione Borghese. Parken, som har en omkrets på ca. 6 km og er et av Romas populære rekreasjonsområder, var det første i sitt slag i byen; og ble overtatt av staten i 1902. Den inneholder museer og gallerier, utenlandske arkeologiakademier og skoler, en zoologisk hage, et akvarium, en rideskole, et gresskledd amfiteater, en liten innsjø, små templer og en rekke skulpturer og fontener.

Villaen, egentlig Casino Borghese, rommer en utsøkt samling av skulpturer og malerier (ca. 500 malerier og 300–400 skulpturer). Blant skulpturene er en rekke av Berninis tidlige verker, Canovas statue av Pauline Borghese, samt en stor samling antikke marmorstatuer.

De viktigste av disse i den opprinnelige Borghesesamlingen ble imidlertid tatt av Napoleon 1 og brakt til Paris i 1806, hvor de fleste ennå finnes, ettersom bare en mindre del (til tross for et vedtak i 1815) ble tilbakelevert til familien. Mest berømt av disse er den Borghesiske gladiator (nå i Louvre). Denne realistiske figuren er et av hellenismens hovedverker, signert av den greske billedhuggeren, efesieren Agasias; den stammer sannsynligvis fra ca. år 100 f.v.t. Den berømte malerisamlingen stammer fra Palazzo Borghese, hvorfra den ble flyttet 1891. Den inneholder blant annet Rafaels Gravlegging, Correggios Danaë og Tizians Himmelske og jordiske kjærlighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg