Fotografi av Vilhelm Pedersen Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Vilhelm Pedersen, dansk maler og tegnekunstner, som først og fremst huskes for sine illustrasjoner til H.C. Andersens eventyr. Han var også sjøoffiser i den danske marinen.

Han utdannet seg opprinnelig til sjøoffiser i den danske marinen, men var så dyktig til å tegne at Christian 8 i 1843 tilbød ham lønnet permisjon for å utdanne seg til kunstner. Pedersen gikk dermed i lære hos maleren Wilhelm Marstrand (1842–1846) og fikk innpass ved kunstakademiet. I 1947 debuterte han ved Charlottenborgs forårsudstilling med noen malerier. Men da den såkalte treårskrigen brøt ut i 1848, valgte han å gjenoppta sin militærtjeneste.

I mellomtiden hadde den danske forfatteren H.C. Andersen publisert sine første eventyr, uten illustrasjoner. Da Andersen bestemte seg for å gi ut en større samling med 80 av sine eventyr, bestilte han tegninger av den til da ukjente kunstneren Vilhelm Pedersen. I desember 1849 ble Eventyr. 1850 første gang utgitt, med 125 av Pedersens illustrasjoner i svart-hvitt. De illustrerte eventyrene viste seg å bli en publikumsuksess. Snart var Pedersen kjent som H.C. Andersens offisielle eventyrillustratør.

Vilhelm Pedersens originaltegninger var utført med blyant på papir. Men for at disse skulle kunne trykkes opp i bokform, måtte de først overføres til tresnitt. Det var de danske og tyske trykkeriene som sto for denne prosessen. Pedersen ble visst ikke alltid fornøyd med resultatet selv. Valører og mange av de fine blyantdetaljene forsvant i trykk. Allikevel er hans trykkede illustrasjoner blitt stående som klassikere innen tegnekunsten, og de er uløselig knyttet til H.C. Andersens folkekjære eventyr.

Vilhelm Pedersen døde allerede som 39-åring. Etter hans død overtok Lorenz Frølich oppgaven som illustratør for Andersens eventyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.