Vilhelm Christensen

Faktaboks

Vilhelm Christensen
Født
1984

Vilhelm Christensen er en norsk arkitekt og tidligere partner i Superunion Architects. Han driver i dag sin egen arkitektpraksis, VI OSLO.

Christensen er utdannet sivilarkitekt fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc) i Los Angeles, 2008. I 2009 og 2010 var han ansatt ved det velrenommerte arkitektkontoret OMA i Rotterdam, Nederland. Her arbeidet Christensen med design og forskningsprosjekter og var del av vinnerteamet ved flere internasjonale arkitektkonkurranser. Han fikk også en rolle i AMO, utviklings- og tenketanken til OMA innenfor fagområdet fornybar energi.

I årene 2010 til 2016 drev Christensen Superunion Architects sammen med Johanne Borthne. Kontoret ble nominert til Norsk Forms pris for yngre arkitekter og Iakov Chernikov International Prize. De var en av elleve lovende, norske praksiser som deltok i Nasjonalmuseets utstilling Under 40. Ung norsk samtidsarkitektur 2013 og ble i 2014 kåret av Wallpaper Magazine til et av verdens beste unge kontorer i deres Architects Directory. Samme år mottok de to partnerne Anders Jahres pris for yngre kunstnere.

Christensen har undervist ved instituttene arkitektur og urbanisme og landskap ved AHO. I 2017 grunnla han sin arkitektpraksis, VI OSLO.

Tidigere produksjon

I årene Superunion Architects bestod, produserte kontoret prosjekter i varierende skala. Fra interiøroppgaver og grafisk design til komplekse byplanprosjekter og planlegging av offentlige rom. Kontoret gikk av med seieren i flere byplankonkurranser; blant dem forslag til ny formgivning av Asker Torg (2011) og oppgraderingen av byrommet og rutebilstasjonen Ruten i Sandnes, Vestland. En konkurransemodell fra konkurranseforslaget befinner seg i dag i Nasjonalmuseets arkitektursamling.

Kontorets mest kjente arbeid, er imidlertid konkurranseforslaget Istanbul DPEC, et senter for forskning og informasjon om naturkatastrofer mellom Istanbul og Atatürk flyplass. Senteret, en svart, tung monolitt båret av en forgylt, knelende Atlas, spredte seg raskt over internett og blogger for visuell kultur.

Ny praksis

I 2017 grunnla Vilhelm Christensen sin egen praksis, VI OSLO. Kontoret arbeider hovedsakelig i krysningspunktet mellom kunst og arkitektur; med utstillingsdesign og installasjoner for kunstinstitusjoner og utvikling av kunstprosjekter. Christensen var blant annet utstillingsdesigner for utstillingene Exit! for Munchmuseet i Oslo i 2019 og Noe må gjøres på Galleri F15, Jeløya, Moss i 2020.

Utvalgte arbeider

 • 2020: Utstillingsdesigner for utstillingen Noe må gjøres, Galleri F15, Jeløya, Moss
 • 2019. Utstillingsdesigner for utstillingen Exit!, Munchmuseet, Oslo
 • 2015. Atelier Felix. Formidlingsrom, Kunstnernes Hus, Oslo (Med Superunion Architects)
 • 2019. Platea, forslag til scenisk skulptur i offentlig rom i samarbeid med Solveig Lønseth
 • 2011. Istanbul DPEC. Åpen internasjonal arkitektkonkurranse (Med Superunion Architects)
 • 2011. 1. premie i åpen arkitektkonkurranse om den ny formgivning av Asker Torg (Med Superunion Architects)
 • 2012. Nye Galleri Haaken, Tjuvholmen, Oslo. (Med Superunion Architects)
 • 2012. 1. premie i en prekvalifisert konkurranse om byrommet og rutebilstasjonen Ruten i Sandnes i samarbeid med Space Group. (Med Superunion Architects)
 • 2014. 1. premie i konkurranse om byplan for Skeiane ved Sandnes, Vestland
 • 2014. 1. premie i invitert konkurranse om ny utstillingsdesign på Kunstnernes Hus. (Med Superunion Architects)
 • 2014. Arne Garborgs Plass, skisseprosjekt i samarbeid med Martin Braathen og Even Smith Wergeland. (Med Superunion Architects)

Utvalgte utstillinger

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Yvenes, Marianne og Lunde, Anne Marit: Under 40. Ung norsk arkitektur 2013. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
 • Arkitektnytt 06/2019

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg