Viktor Sosnora

Faktaboks

Viktor Sosnora
Viktor Aleksandrovitsj Sosnora
Uttale
sosnˈora
Født
28. april 1936, Alupka, Krim
Død
13. juli 2019, St. Petersburg
Viktor Sosnora.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Viktor Sosnora var en russisk lyriker og dramatiker, født på Krim. Han regnes som en av hovedrepresentantene for St. Petersburgskolen innenfor russisk samtidslyrikk.

Som barn og ungdom levde Sosnora et omflakkende og dramatisk liv preget av krig og forfølgelse. Etter slutten på andre verdenskrig bodde han hos sin far og gikk på skole i Warszawa, Arkhangelsk, Makhatsjkala og Lviv, før han bosatte seg i Leningrad og begynte å studere.

Studiene ble aldri fullført. I 1958–1963 arbeidet Sosnora som mekaniker, og begynte å publisere dikt i 1960. Hans tidligste dikt tiltrakk seg oppmerksomhet både på grunn av billedbruken og rytmen. Senere har han interessert seg for gammelrussiske motiver, som han på særegent vis gjenskapte i sine vers. Blant hans diktsamlinger kan nevnes Januarregn (Janvarskij liven, 1962), Triptyk (Triptikh, 1965), Krystall (Kristall, 1977) og Den flyvende hollender (Letutsjij gollandets, 1979). I 1990-årene ble mange av hans dikt fra 1960–1980-årene publisert for første gang. Hans samlede dikt i ni bind utkom i 2002.

Sosnora mottok tallrike priser og utmerkelser for sitt forfatterskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg