Faktaboks

Viktor Kortsjnoj

Viktor Lvovitsj Kortsjnoj, Viktor Korchnoi

Uttale
kortsjnˈoj
Født
23. mars 1931, Leningrad, Sovjetunionen
Død
6. juni 2016, Wohlen, Aargau, Sveits
Karpov - Kortsjnoj, Tilburg 1986
I Tilburg 1986 spilte Kortsjnoj remis mot Karpov, men han kom allikevel på sisteplass i den sterke turneringen.

Viktor Kortsjnoj var en russisk (sovjetisk) sjakkspiller som ble utnevnt til stormester i 1956. Han vant det sovjetiske mesterskapet fire ganger. Kortsjnoj var som 75-åring den eldste spilleren som har vært rangert blant verdens 100 beste spillere. Han er den eldste spilleren som har vunnet et nasjonalt mesterskap da han ble sveitsisk mester i 2011 som 80-åring.

Kortsjnoj konkurrerte i verdenstoppen i femti år fra 1960-tallet. Han fikk tilnavnet «the terrible» (etter Ivan «den grusomme») på grunn av sin enorme kampvilje. Kortsjnoj tapte to kamper om VM-tittelen i 1978 og 1981. Begge mot regjerende verdensmester Anatolij Karpov. Spesielt i 1978 var det en intens kamp både på og utenfor brettet.

Kortsjnoj ble i starten av sin karriere ofte nektet å reise utenlands for spille turneringer han var invitert til. Etter at han hadde vunnet en turnering i Amsterdam i 1976, hoppet han av. Fra 1978 var han sveitsisk statsborger, og han representerte Sveits flere ganger i sjakk-OL.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg