Faktaboks

Viktor Emil Frankl
Født
26. mars 1905, Wien, Østerrike
Død
2. september 1997
Viktor Frankl, 1965
Viktor Frankl var en østerriksk psykiater som blant annet gjennomlevde konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Viktor Frankl var en østerriksk psykiater, en holocaust-overlever og grunnlegger av en form for psykoterapi som kalles logoterapi.

Frankl betraktet menneskets søken etter mening i tilværelsen som en avgjørende drivkraft bak så vel mental sunnhet som sykdom. Dersom mennesket ikke klarer å tilfredsstille sitt behov for å finne en mening i livet, foreligger en «eksistensiell frustrasjon». Denne kan bli et utgangspunkt for nervøse lidelser. Denne livsanskuelsen var grunnlaget for hans psykologisk behandlingsmetode, «logoterapien».

Frankl var født inn i en jødisk familie i Wien. Han søkte seg mot Sigmund Freud og psykoanalysen allerede før han begynte å studere medisin. En periode søkte han seg mot Alfred Adlers versjon av psykoanalysen, men fra midten av 1920-årene begynte Frankl å utforme sin egen teori, logoterapien. Han fullførte medisinstudiene i 1930 og praktiserte deretter i et psykiatrisk sykehus. Etter anschluss i 1938 ble mulighetene hans til å praktisere medisin begrenset. Under andre verdenskrig, i 1942, ble han sammen med familien sendt i konsentrasjonsleir, først Theresienstadt, så Auschwitz. Hans mor og en bror ble drept i leirene.

Etter krigen ble Frankl overlege på nevrologisk avdeling på et sykehus i Wien. Han tok doktorgraden i 1948 og ble professor ved Wiens universitet i 1955.

I 1946 ga han ut boka … trotzdem Ja zum Leben sagen. Ein Psychologe erlebt das Konzentrationslager, utgitt på engelsk som Man's Search for Meaning i 1959. Boka kom på norsk i 1965, med tittelen Livet har mening. Den var en internasjonal bestselger og har blitt kåret til en av ti mest innflytelsesrike bøker i USA.

Av Frankls verker foreligger i norsk oversettelse, i tillegg til Livet har mening (1965): Kjempende livstro (1966), Vilje til mening (1971) og Psykoterapi og eksistens (1972).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg