Faktaboks

Viktor Orbán

Viktor Mihály Orbán

Uttale

ˈårbaːn

Født
31. mai 1963, Székesfehérvár, Ungarn
Viktor Orbán
Foto fra 2017.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Viktor Mihály Orbán, ungarsk, nasjonalkonservativ politiker og statsminister i Ungarn siden 2010. Han var også statsminister i perioden 1998–2002.

Orbán var med på å danne det høyreliberale, senere høyrenasjonale partiet Fidesz, Fiataldemokrata szövetség – Ungdemokratisk samling, i 1988. Orbán er utdannet jurist.

Bakgrunn

Fidesz
Viktor Orbán (til venstre i bildet) var med på å starte partiet Fidesz i 1988, som nå er Ungarns største. Foto fra et partimøte i 1989.
Av /NTB Scanpix.

Orbán gjorde seg for første gang bemerket i juni 1989 i forbindelse med rehabiliteringen og begravelsen av Imre Nagy, statsministeren som ble henrettet etter revolusjonen i 1956. Han holdt da en offentlig tale der han krevde demokrati og tilbaketrekking av sovjetiske styrker fra Ungarn. Ungarn hadde da vært en del av den sovjetisk kontrollerte østblokken siden 1945. Orbán deltok i 1989 i rundebordsforhandlingene mellom Kommunistpartiet og den demokratiske opposisjonen som fremforhandlet spillereglene for det nye demokratiet.

Partileder og statsminister

Partiet Fidesz var de første årene av partiets eksistens et liberalt parti, men dreide i nasjonalkonservativ retning i 1992. Orbán ble valgt til partileder i 1993 og gjennomførte en økt sentralisering av partiet. I perioden 1998–2002 var Viktor Orbán statsminister i en koalisjonsregjering bestående av Fidesz, MDF (Ungarsk demokratisk forum) og FKgP (Uavhengig småbrukerparti).

Etter valgene 2010 fikk Fidesz to tredjedels flertall i det ungarsk parlamentet og Orbán ble statsminister på ny. Dette muliggjorde at partiet kunne utarbeide og vedta en ny konstitusjon uten å måtte konsultere opposisjonen. Begrunnelsen for den nye grunnloven var at landet bare hadde revidert, ikke forkastet, grunnloven som var gyldig før 1990, og at det derfor var behov for en ny grunnlov som tydeliggjør bruddet med kommunistperioden. Valgresultatet i 2014 førte også til to tredjedels flertall for Fidesz i parlamentet, og Orbán fortsatte som statsminister.

Politikk

Fidesz-regjeringen har gjennomført en rekke tiltak som er omstridt: Flat skatt (16 prosent), skattelette for barnefamilier, bankskatt, ekstraskatt for multinasjonale selskaper, nasjonalisering av private forsikringsselskaper, innføring av tobakkmonopol og prisregulering av energisektoren. Orbán har blitt kritisert for å være en autoritær leder, og EU mente at deler av den nye grunnloven var i strid med EUs regelverk. Orbán på sin side har kritisert EU for å blande seg inn i Ungarns indre anliggender, men i praksis har regjeringen hans gjennomført de lovendringer EU og andre internasjonale organisasjoner har krevd av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg