Vikingdrakt fra 1992

Vikingdrakt
.

Artikkelstart

Drakta «Vikingdrakt» er skapt av Inger Palm og Aase Folkvord fra Levanger og lansert i 1992. Den er et samarbeid med Inga Hägg, som er doktor i arkeologi, og bygger på arkeologiske funn fra tida 800-1050. På den tida regner en med at det ikke hadde utviklet seg regionale draktskikker i særlig grad, og at bunaden dermed kan representere klesskikken til kvinner fra både Norge, Sverige, Danmark og Island.

Sjøl om bunaden bygger på arkeologisk forskning, og den er nokså nøyaktig gjenskapt ut fra det en veit om klesskikken i det aktuelle tidsrommet, skiller den seg sterkt fra andre rekonstruerte bunader i Norge. Disse er kopier av bevarte plagg fra et mindre geografisk område, og fra tidsperioder da kildematerialet er langt mer omfattende enn det som er tilfelle for vikingdraktene. Men for sin tidsperiode er altså «Kvinnedrakt fra Vikingtid» for en rekonstruksjon å regne.

Vikingdrakta blir også brukt av flere museer og reiselivsbedrifter i historisk formidlingsarbeid.

Bunaden består av overkjole og kappe i ull samt en serk i lin. Overkjolen og kappa er i et håndvevd stoff i rødt eller blått, kantet med håndlagde band. Overkjolen er en stakk med seler. Serken er sid, har ringet halsåpning og lange ermer med smal håndlinning. Draktdelene syes delvis for hånd og delvis på maskin.

Smykkene til bunaden består av to skålspenner i bronse eller forgylt bronse samt et sølvkjede til overkjolen. I halsen på serken brukes ei rund spenne i sølv, og til kappa brukes ei trefliket nål i bronse. Smykkene er kopier av funn fra vikingtida: Ovalspenna er fra Skaun og serkespenna fra Klæbu i Trøndelag, mens den treflikede nåla til bruk på kappa er fra Notodden. Ellers lages en skinnpung som tilbehør.

Det kan brukes håndsydde sko i vegetabilsk garvet lær, såkalte reimsko. Som alternativ brukes brune sko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg