Viking Eggeling

Faktaboks

Viking Eggeling
Født
21. oktober 1880, Lund, Sverige
Død
19. mai 1925, Berlin, Tyskland
Viking Eggeling kom etter hvert i kontakt med kubismen, futurismen, dadaismen og Mondrians neoplastisisme.
.

Artikkelstart

Viking Eggeling var en svensk billedkunstner og eksperimentell filmskaper. Fordi han involverte flere kunstdisipliner, som lyd og bilde, fremstår hans kunst som meget rytmisk.

Tidlige år

Eggeling vokste opp i den svenske studentbyen Lund. Der hadde familien en musikkforretning, og interessen for musikk kom derfor tidlig. Han var av tysk slekt, og i 1897 emigrerte han til Tyskland.

Modernistiske påvirkninger

Eggeling begynte som kunstner i 1911, og kom etter hvert i kontakt med kubismen, futurismen, dadaismen og Piet Mondrians neoplastisisme. Impulsene søkte han å smelte sammen i en personlig form for abstraksjon. På lange ruller, tilsvarende østasiatiske makimonos, søkte han å anskueliggjøre et suksessivt bevegelsesforløp ved hjelp av rytmisk-melodiske gjentagelser og variasjoner av bestemte formelementer. Disse har blitt kalt «optiske symfonier».

Diagonalsymfonin

Hans mest kjente verk er Diagonalsymfonin (1924, revidert i 1925). Det er et abstrakt filmverk som, ifølge Bengt Edlund og Gösta Werner, forsøker å realisere musikken som mønster for et filmatisk fortellerspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Edlund, Bengt og Gösta Werner. (1997). Viking Eggeling Diagonalsymfonin: Spjutspets i återvändsgränd. Novapress

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg