Viking Eggeling var en svensk billedkunstner og eksperimentell filmskaper. Fordi han involverte flere kunstdisipliner, som lyd og bilde, fremstår hans kunst som meget rytmisk.

Eggeling vokste opp i den svenske studentbyen Lund. Der hadde familien en musikkforretning, og interessen for musikk kom derfor tidlig. Han var av tysk slekt, og i 1897 emigrerte han til Tyskland.

Eggeling begynte som kunstner i 1911, og kom etter hvert i kontakt med kubismen, futurismen, dadaismen og Piet Mondrians neoplastisisme. Impulsene søkte han å smelte sammen i en personlig form for abstraksjon. På lange ruller, tilsvarende østasiatiske makimonos, søkte han å anskueliggjøre et suksessivt bevegelsesforløp ved hjelp av rytmisk-melodiske gjentagelser og variasjoner av bestemte formelementer. Disse har blitt kalt «optiske symfonier».

Hans mest kjente verk er Diagonalsymfonin (1924, revidert i 1925). Det er et abstrakt filmverk som, ifølge Bengt Edlund og Gösta Werner, forsøker å realisere musikken som mønster for et filmatisk fortellerspråk.

  • Edlund, Bengt og Gösta Werner. (1997). Viking Eggeling Diagonalsymfonin: Spjutspets i återvändsgränd. Novapress

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.