Vigra kringkaster var en radiosender for mellombølgebåndet på øya Vigra i Møre og Romsdal. Den ble satt i drift i 1927 med en sender på 350 watt. Det var en privat sender med konsesjon til å sende radiosendinger i Møre og Romsdal. Selskapet hette den gangen Ålesund Kringkaster A/S

Etter at NRK fikk monopol på kringkasting i Norge (1933), ble sendingene fra Vigra fra og med 1935 sendt fra en 10 kW sender, som allerede i 1939 ble skiftet ut med en ny sender på 100 kW. Senderen matet den gangen en antenne som var strukket mellom to 106 meter høye master. Denne stasjonen ble bombet og ødelagt under krigshandlinger 15. april 1940, men kom likevel på lufta med mindre sendere under krigen, da under tysk ledelse.

I 1952 var Vigra igjen fullt operativ, nå fra en 242 meter høy sylindrisk sendemast montert på en isolator. Dette var det høyeste byggverket i Skandinavia på det tidspunktet. Av hensyn til sikkerheten på Vigra flyplass ble høyden på masten senere redusert til 227 meter. Vigra har det meste av tiden sendt på frekvensen 630 kHz. Den har distribuert NRK P1 og distriktssendingene for Møre og Romsdal. På grunn av stasjonens gunstige beliggenhet har den også dekket en god del av havområdet utenfor kysten, til stor nytte for fiskeflåten.

Bygningen og den spesielle rørformede antennemasten var tatt med i Riksantikvarens og Telenors verneplan for teletekniske bygninger og installasjoner. Stasjonen ble likevel stanset i 30. juni 2011, og masten sprengt 8. september samme år av hensyn til sikkerheten ved innflyvning til Ålesund lufthavn, Vigra.

Vigra kringkaster

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Håvard Ose Nordstrand

Masten ble revet i 2011. Dersom kilder trengs, har Aalesund Smalfilmklubb laget en dokumentar om den: http://tv.nrk.no/program/koid75006512/vigrasendaren

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg