Viggo B. Drewsen

Faktaboks

Viggo B. Drewsen

Viggo Beutner Drewsen

Født
13. april 1858, Holmergaard på Sjælland, Danmark
Død
1930, New York, USA

Artikkelstart

Viggo B. Drewsen var en norsk-amerikansk kjemiker som var en av sin tids ledende forskere innen celluloseproduksjon. Han tok ut 43 patenter på dette området.

Drewsen studerte kjemi ved universitetet i Oslo i 1877. Deretter reiste han til Tyskland og fikk Carl R. Fresenius i Wiesbaden, og Adolph von Baeyer i München, som veiledere. Han avla doktorgrad ved universitetet i München 1881.

Viggo B. Drewsen utviklet en elegant syntesemetode for indigo fra o-nitrobenzaldehyd og aceton. Dette ble publisert som et fellesarbeid med Baeyer og førte til at Drewsens navn ble verdenskjent. I 1882 ble han ansatt som lærer i kjemi ved Trondhjems tekniske læreanstalt, hvor han vikarierte som overlærer i 5 år. I 1887–1993 var han forskningssjef ved Bøhnsdalens cellulose- og papirfabrikk.

Drewsen emigrerte i 1894 til USA. Han var ett år bestyrer ved Glens Falls cellulosefabrikk i Fort Edward, New York, før han startet sitt eget firma i 1895. Fra 1910 var han ansatt som bestyrer og forskningssjef ved West Virginia Pulp and Paper Co.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg