Vietnams utenrikspolitikk

Artikkelstart

Vietnam fører en aktiv utenrikspolitikk, og hadde sete i FNs sikkerhetsråd i 2008–2009. Vietnam er også et av åtte «pilotland» i FNs samkjøringsprogram «Ett FN», som tar sikte på bedre koordinering av ulike FN-organer. Norge har bidratt til den nye karbonnøytrale FN-bygningen som har fått navnet FN One i Hanoi.

Etter et tidligere bittert fiendskap er forholdet til Kina i bedring, selv om det fortsatt er uenighet om hvor grensen skal trekkes med nøyaktighet i Sørkinahavet (som Vietnam kaller Østhavet). I økende grad er Kina blitt en viktig handelspartner for Vietnam. Økonomisk integrasjon står høyt på den utenrikspolitiske agendaen. Handelsavtalen med USA har gjort USA til Vietnams største eksportmarked. Det knyttes stadig tettere bånd til nabolandene Kambodsja og Laos.

Norge og Vietnam

Norsk bistand til Vietnam har siden tusenårsskiftet beløpt seg til nærmere 100 millioner kroner årlig, og er blitt gradvis redusert. I 2007 ble det startet en omlegging i retning av mer faglig bistand, med sikte på utvidet næringslivssamarbeid. Følgende områder ble gitt hovedprioritet i regjeringens nye Vietnam-strategi: Kvinner/likestilling, miljø/klima, olje/energi og fiskeri. Disse områdene ble gjenstand for nye bilaterale avtaler. Bilateral bistand til Vietnam var i 2015 77,5 millioner kroner.

Vietnam er et av verdens mest sårbare land med henhold til naturkatastrofer, i første rekke tyfoner og skadeflom. På denne bakgrunnen prioriteres kapasitetsbygging innenfor forebygging av naturkatastrofer. Vietnam har et betydelig vannkraftpotensial, og oljeutvinning svarer for nesten en tredjedel av statens inntekter. Norge og Vietnam har gjennom flere år hatt et bistandsfinansiert samarbeid innen vannkraft og petroleum, så som offentlig forvaltning av petroleums- og kraftressurser. Vietnam er en betydelig fiskerinasjon, og norsk ekspertise har vært etterspurt innen fiskeriforvaltning og havbruk.

Vietnam er ett av tre land som Norge har ført en menneskerettighetsdialog med siden 2003. Dialogen består av et årlig rundebord med myndighetsmøte, arbeidsmøte og institusjonsbesøk. Dialogen har vært rettet mot styrking av rettsstaten, demokratiutvikling, menneskerettighetsaktivisme, ytringsfrihet og diskusjoner rundt bruk av dødsstraff.

Mange norske selskaper er etablert i Vietnam, og næringsliv, investeringer og handel er viktige områder for samarbeidet mellom Norge og Vietnam. Nordiske forretningsfolk har etablert et nordisk handelskammer, NORDCHAM (Nordic Business Association in Ho Chi Minh City).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg