Vietnams forhistorie

Artikkelstart

I det nåværende Vietnam fantes det i eldre tid tre større statsdannelser. Mekongdeltaet i sør inngikk i Funan-riket, som gikk under på 500-tallet evt. Området ble deretter en del av det buddhistiske khmer-kongedømmet Angkor, med sentrum i det nåværende Kambodsja. Helt frem til 1700-tallet var Mekongdeltaet vesentlig befolket av khmerer.

Den midtre delen av vår tids Vietnam var sentrum for Champa, som nevnes i kinesiske kilder fra 200-tallet evt. Champa var først hinduistisk, senere buddhistisk. Etter rikets undergang på 1600-tallet gikk mange chamer over til islam.

Rødeelvens delta i nord var sentrum for den tredje statsdannelsen, som gjennom hele sin historie har vært preget av kontakt og konflikt med Kina. På Konfutses og Laozis tid (500-tallet fvt.), da det fantes flere stridende stater rundt Chang Jiang (Yangtse) og Huang He (Gule elv), hadde også Rødeelvens delta sin egen stat, Au Lac, styrt av de mytiske Hung-kongene. I nasjonale vietnamesiske historiefortellinger fremstår de som Vietnams grunnleggere. De skal ha bygd på en eldre kultur, Dong Son-kulturen, som kjennes fra arkeologiske funn av store bronsetrommer.

I de to siste århundrene fvt., da Chin-dynastiet samlet under seg de stridende statene og Han-dynastiet overtok riket, gikk også Au Lac under. Rødeelvens delta ble da (111 fvt.) en provins i Midtens Rike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg