Vientiane

Wat Xieng thong tempel i Vientiane , Laos.

Artikkelstart

Vientiane er hovedstad i Laos. Byen ligger ved Mekong, som er grenseelv til Thailand. Den har 694 000 innbyggere (2021). Vientiane ble grunnlagt på 1200-tallet, og ble landets hovedstad i 1563.

Faktaboks

Uttale
-tiˈa:n

Næringsliv

Vientiane er administrasjons- og handelsby. Særlig betydelig er handelen med skogbruksprodukter og tekstilvarer. Industrien omfatter produksjon av nærings- og nytelsesmidler, bygningsvarer og klesprodukter.

Ved Vientiane er Mekong kun seilbar for mindre fartøyer.

Tre km utenfor byens sentrum er Wattay internasjonale flyplass. 20 kilometer sør for Vientiane går det en bro over Mekong for motorvogner og jernbane til Thailand. Denne broen som ble åpnet i 1995, har en total lengde på 1,17 kilometer.

Kultur

Laos nasjonale universitet ble etablert i 1996. I byen er det en rekke andre utdannings- og forskningsinstitusjoner. Her ligger nasjonalmuseum og -bibliotek, samt tekstil- og hærmuseum. Nasjonalmonumentet Pha That Luang er det viktigste buddhistiske monumentet i Laos. I byen er det også mange buddhisttempler. Det tidligere kongeslottet er nå regjeringsbygning. Til tross for moderne nybygg, har byen bevart noe av sin eldre trebebyggelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg