Faktaboks

Viel Bjerkeset Andersen
Født
20. mai 1963, Bærum
Kunst på Sinsen stasjon
Kunstneren Viel Bjerkeset Andersen og arkitektkontoret Jensen & Skodvin står bak kunstverket på Sinsen stasjon på T-baneringen i Oslo.
Av /Scanpix.

Viel Bjerkeset Andersen er en norsk kunstner som jobber med installasjoner, skulptur og mixed media. Hun er anerkjent for sine utsmykninger i offentlig rom og har vunnet priser både i Norge og utlandet.

Utdannelse

Andersen benyttet fotografi som medium i sitt tidlige kunstnerskap og eksperimenterte etter hvert med grafikk og romtegning. Fra 1984 til 1989 gikk hun på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Utdanningen fortsatte ved École des Beaux-Arts i Paris fra 1989 til 1990. Andersen kom tilbake til Oslo og utdannet seg ved Statens kunstakademi fra 1991 til 1995.

På slutten av 1980-tallet begynte Andersen å arbeide med veikunst, som til da var et lite utforsket konsept i Norge. Hun skrev hovedoppgaven Motor, monotoni og andre veier: Utsmykning i offentlige veimiljøer i 1989, hvor hun diskuterer begrensningene og mulighetene som ligger i å sette opp utsmykninger langs norske veier. Dette ledet til tett samarbeid med Statens vegvesen og noen av de første vei-utsmykningene i Norge.

Stedsspesifikk kunst

Mange av Andersens kunstverk er stedsspesifikke. Verkene skapes altså med hensyn til miljøet de skal plasseres inn. Faktorer som lokasjon, lysforhold, akustikk og stedets historie er vesentlige for verkets form samt hvor og hvordan det plasseres. Dette gjør også at kategorisering av Andersens kunst gjerne strekker seg fra skulptur til landkunst, landskapsarkitektur og utsmykning.

Ett av de første stedsspesifikke verkene Andersen utformet, er Refleksbil fra 1994. Utsmykningen befinner seg på lydveggen ved E18 på Høvik og er et relieff av refleksstaver som til sammen danner en bil-figur. Formen på refleksbilen vil variere for forbikjørende avhengig av hastighet og avstand. I 2002 ble verket vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Andersen har siden fått flere oppdrag knyttet til samferdselsprosjekter som fokuserer på å skape tryggere veimiljøer.

Tunnel-installasjoner kan ha sikkerhetsmessige fordeler ved at de vekker oppsikt i et ellers monotont veimiljø og bidrar til årvåkenhet hos sjåfører. Sfæren er et monumentalverk som befinner seg i Drammenstunnelen. Verket tar form som en 3,8 meter høy, oval lyskule midt i en av tunnelens rundkjøringsøyer. Den vant Vakre Vegers pris i 2004. Verket Bakenfor pusten tar form i to store fjellrom i Ryfylketunnelen på Riksvei 13. En indirekte LED-belysning i blåtoner brer seg utover de dråpeformede rommene, hvorav veien er hevet på en brokonstruksjon. Tittelen hentyder til havpattedyr som kommer opp for luft før det dykker ned i vannet igjen. Dette er også i tråd med veinettets orientering fra første til andre fjellrom. I 2016 var prosjektet en av finalistene i den tiende Arte Laguna Price 15.16, Landart-section, i Venezia.

Utsmykninger

Mange av Andersens verk er også å finne i offentlige bygg spredt over landet. I NAVs lokale ved Gyldengården i Kristiansand svever en sjokk-oransje og slyngende skulptur over foajeen. Ekvilibrium fra 2012 måler 550 x 470 x 100 cm og består av et komposittmateriale med glassfilm og Jackofoam. Skulpturen er utformet lik en «gordisk knute», en tilsynelatende umulig knute, men ved nærmere undersøkelse er det likevel mulig å se linjenes orientering og på denne måten løse den opp. Dette skal også reflektere det innviklede samarbeidet som kan kreves av brukere og veilederne hos NAV.

Det samme året gjennomførte Andersen et oppdrag ved Leistad barnehage i Trondheim. Den polymorfe skulpturen Trude måler 100 x 120 x 137 cm og har et hulrom som kan romme et lite menneske. Lekekonstruksjonen hentyder til ulike dyr og objekter avhengig av vinkelen den betraktes fra. Skulpturen forholder seg også til kroppen på flere måter – ved at den høydemessig er likestilt med barna, at den kan integreres i lek, og gjennom formmessige assosiasjoner til kropp.

Utvalgte verk

  • Refleksbil, E18 i Høvik, 1994
  • Sfæren, Drammen, 2002
  • Speilinger, Sinsen T i Oslo, 2006
  • Ping Pong, Grålum ungdomsskole i Sarpsborg, 2009
  • Mot Nord, Arbeidersamfunnets plass i Oslo, 2009
  • Rotunden og Pastillen, Økern i Oslo, 2011
  • Ekvilibrium, NAV Gyldengården i Kristiansand, 2012
  • Trude, Leistad barnehage i Trondheim, 2012
  • Hverdagsbevegelser..., Staup helsehus i Levanger, 2018
  • Bakenfor pusten, Ryfylketunnelen Rv 13 i Rogaland, 2019

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andersen, Viel Bjerkeset. Motor, monotoni og andre veier : Utsmykning i off. veimiljøer, Statens håndverks- og kunstindustriskole: Oslo. 1990.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg