Viel Bjerkeset Andersen

Faktaboks

Viel Bjerkeset Andersen
Født
20. mai 1963, Bærum

Artikkelstart

Viel Bjerkeset Andersen er en norsk kunstner som jobber med installasjoner, skulptur og mixed media. Hun er anerkjent for sine utsmykninger i offentlig rom, og har vunnet priser både i Norge og utlandet.

Utdannelse

Andersen benyttet fotografi som medium i sitt tidlige kunstnerskap, og eksperimenterte etter hvert med grafikk og romtegning. Fra 1984 til 1989 gikk hun på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Utdanningen fortsatte ved École des Beaux-Arts i Paris fra 1989 til 1990. Andersen kom tilbake til Oslo og utdannet seg ved Statens kunstakademi fra 1991 til 1995.

På slutten av 80-tallet begynte Andersen å arbeide med veikunst, som til da var et lite utforsket konsept i Norge. Hun skrev hovedoppgaven Motor, monotoni og andre veier: Utsmykning i offentlige veimiljøer i 1989, hvor hun diskuterer begrensningene og mulighetene som ligger i å sette opp utsmykninger langs norske veier. Dette ledet til tett samarbeid med Statens vegvesen og noen av de første vei-utsmykningene i Norge.

Stedsspesifikk kunst

Mange av Andersens kunstverk er stedsspesifikke. Verkene skapes altså med hensyn til miljøet de skal plasseres inn. Faktorer som lokasjon, lysforhold, akustikk og stedets historie, er vesentlige for verkets form, samt hvor og hvordan det plasseres. Dette gjør også at kategorisering av Andersens kunst gjerne strekker seg fra skulptur til landkunst, landskapsarkitektur og utsmykning.

Ett av de første stedsspesifikke verkene Andersen utformet, er Refleksbil fra 1994. Utsmykningen befinner seg på lydveggen ved E18 på Høvik, og er et relieff av refleksstaver som til sammen danner en bil-figur. Formen på refleksbilen vil variere for forbikjørende avhengig av hastighet og avstand. I 2002 ble verket vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Andersen har siden fått flere oppdrag knyttet til samferdselsprosjekter som fokuserer på å skape tryggere veimiljøer.

Tunnel-installasjoner kan ha sikkerhetsmessige fordeler ved at de vekker oppsikt i et ellers monotont veimiljø, og bidrar til årvåkenhet hos sjåfører. Sfæren, er et monumentalverk som befinner seg i Drammenstunnelen. Verket tar form som en 3,8 meter høy, oval lyskule midt i en av tunnelens rundkjørings-øyer. Den vant Vakre Vegers pris i 2004. Verket, Bakenfor pusten tar form i to store fjellrom i Ryfylketunnelen på Riksvei 13. En indirekte LED-belysning i blåtoner brer seg utover de dråpeformede rommene, hvorav veien er hevet på en bro-konstruksjon. Tittelen hentyder til havpattedyr som kommer opp for luft før det dykker ned i vannet igjen. Dette er også i tråd med veinettets orientering fra første til andre fjellrom. I 2016 var prosjektet en av finalistene i den tiende Arte Laguna Price 15.16, Landart-section, i Venezia.

Utsmykninger

Mange av Andersens verk er også å finne i offentlige bygg spredt over landet. I NAVs lokale ved Gyldengården, Kristiansand, svever en sjokk-oransje og slyngende skulptur over foajeen. Ekvilibrium, fra 2012,måler 550x470x100 cm og består av et komposittmateriale med glassfilm og Jackofoam. Skulpturen er utformet lik en 'gordisk knute', en tilsynelatende umulig knute, men ved nærmere undersøkelse er det likevel mulig å se linjenes orientering og på denne måten løse den opp. Dette skal også reflektere det innviklede samarbeidet som kan kreves av brukere og veilederne hos NAV.

Det samme året gjennomfører Andersen et oppdrag ved Leistad barnehage i Trondheim. Den polymorfe skulpturen, Trude, måler 100x120x137 og har et hulrom som kan romme et lite menneske. Lekekonstruksjonen hentyder til ulike dyr og objekter avhengig av vinkelen den betraktes fra. Skulpturen forholder seg også til kroppen på flere måter: ved at den høydemessig er likestilt med barna, at den kan integreres i lek og gjennom formmessige assosiasjoner til kropp.

Utvalgte verk

Tittel Sted År
Refleksbil E18, Høvik 1994
Sfæren Drammen 2002
Speilinger Sinsen T, Oslo 2006
Ping Pong Grålum ungdomsskole, Sarpsborg 2009
Mot Nord Arbeidersamfunnets plass, Oslo 2009
Rotunden og Pastillen Økern, Oslo 2011
Ekvilibrium NAV Gyldengården, Kristiansand 2012
Trude Leistad barnehage, Trondheim 2012
Hverdagsbevegelser... Staup helsehus, Levanger 2018
Bakenfor pusten Ryfylketunnelen Rv 13, Rogaland 2019

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andersen, Viel Bjerkeset. Motor, monotoni og andre veier : Utsmykning i off. veimiljøer, Statens håndverks- og kunstindustriskole: Oslo. 1990.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg