Vidin

Vidin er en by lengst nordvest i Bulgaria, ved Donau. Byen, som er 148 km nordnordvest for Sofia, har 56 000 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
vˈidin

Næringsliv og transport

Vidin er et viktig handelssenter og et senter for omsetning av landbruksprodukter fra regionen, herunder vin og tobakk. Den 1971 meter lange broen over Donau, mellom Vidin og Calafat i Romania, ble åpnet i 2013. Broen er for både jernbane og motorvogner, samt syklister og gående. Dette er den andre broen som ble bygd over grenseelven Donau mellom Bulgaria og Romania. Den første var broen mellom Ruse og Giurgiu i Romania.

Historie og kultur

Vidin var opprinnelig en trakisk by. I romersk tid het den Bononia. På 1300-tallet var byen, da med navnet Budin eller Bdin, hovedstad i et eget tsarrike, som i 1396 ble inntatt av korsfarere og dernest kom under osmanene.

Vidin er den eldste bulgarske byen langs Donau. Byggingen av byens store festning Baba Vida med fire tårn startet i det 10. århundre og var i middelalderen den viktigste festningen i den nordvestlige delen av landet. Festningen er flere ganger blitt ombygd, siste gang i siste halvdel av det 18. århundre. I byen ligger et historisk museum kalt Konaka.

St. Dimitar-katedralen er den nest største katedralen i Bulgaria etter Aleksandăr Nevskij-katedralen i Sofia. I Vidin er det ogå en moské som ble fullt utbygd i 1802 og en synagoge som ble bygd i neo-gotisk stil i 1894. Dette er den nest største synagogen i Bulgaria etter synagogen i Sofia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg