Faktaboks

Forretningsadresse
Andebu
Daglig leder
Hanna Schmeding
Vidaråsen (2008)
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vidaråsen landsby er et bo-, arbeids- og kulturfellesskap for mennesker med utviklingshemning, inspirert av antroposofien og Camphill-bevegelsen. Fellesskapet ligger i Andebu i Vestfold.

Landsbymodellen er basert på en sosial fellesskapsidé der mennesker med psykisk utviklingshemning, medarbeidere og deres familier danner et samfunn hvor alle, så langt det er mulig, deltar på likeverdige premisser i arbeidsliv, kulturaktiviteter og bofellesskap.

Virksomhet

Landsbyen er en del av Camphill landsbystiftelse som driver seks landsbyer i Norge. Stiftelsen mottar tilskudd fra det offentlige til driften av landsbyene.

Det bor rundt 150 mennesker på Vidaråsen. De utviklingshemmede landsbybeboerne bor sammen med medarbeiderne og deres barn i landsbyens hus og blir på denne måten en del av en større «familie».

Fellesskap i arbeid anses som viktig. Det drives et variert biodynamisk basert landbruk som dekker det meste av landsbyens behov for jordbruksprodukter. Det finnes også en rekke verksteder der det lages produkter som selges på det åpne markedet.

Det kulturelle livet i landsbyen er særlig knyttet til en feiring av de kristne høytidene og årtidsfestene.

Bakgrunn

Vidaråsen ble grunnlagt i 1966 som det første av seks tiltak innenfor den såkalte landsbybevegelsen i Norge. Vidaråsen er sprunget ut av den internasjonale Camphill-bevegelsen, grunnlagt av Karl König (1902–1966), som utviklet sine ideer på grunnlag av Rudolf Steiners antroposofi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christie, Nils (1989), Bortenfor anstalt og ensomhet. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Edlund, Bente (2010), Kulturøyer – Antroposofiske tiltak for mennesker med spesielle behov: 1924-1990. Oslo: Antropos.
  • Midttun, Gro og Sven Grotdal (2005), Vidaråsen: Livet i en Camphill-landsby. Sandefjord: Purgatorio forlag
  • Egge, Christian (2017), Menneske først og fremst. Innblikk i Camphill-landsbyene i Norge. Oslo: Kagge forlag.

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg