Faktaboks

Organisasjonstype

Akjseselskap

Stiftet
1898
Nedlagt
1968
Gulvbelegg
Produksjonslokale til Victoria Linoleumfabrik i Sandvika.
gulvbelegg

Reklame for Harmoni linoleum fra Victoria Linoleumfabrik.

gulvbelegg

Victoria Linoleumfabrik var en norsk fabrikk for produksjon av linoleum, beliggende i Sandvika i Bærum kommune. I perioden fra 1900 til nedleggelsen i 1968 var fabrikken landets eneste linoleumsfabrikk, og en av bare to i Skandinavia.

Det opprinnelige anlegget bestod av fyrhus, maskinhus, blanderi og linoleumskalandre (presse), korkmølle, to høye tørkehaller med håndtrykker for linoleum samt kontor og lagerbygning, alt bygd i nøktern industriarkitektur i tegl. I 1912 ble det bygget på en egen kontorbygning.

Råstoffene var jute til underlag fra India, kork fra Portugal og linolje fra Holland.

Tre generasjoner Heitmann ledet driften av selskapet; Hans E. Heitmann senior (1900–1931), Erik Heitmann (1932–1962) og Hans E. Heitmann jr. (1962–1968).

Historikk

Victoria Linoleumfabrik ble grunnlagt i 1898 og var Norges eneste produsent av ekte linoleum. Fabrikken startet produksjonen i 1900 etter å ha blitt levert og bygd opp som en ferdig prosjektert industripakke fra Skottland, inkludert tegninger, maskinutstyr og teknisk kompetanse. Initiativtakeren Hans E. Heitmann ble selskapets første disponent.

I 1928 overtok Forshaga Linoleumsfabrik, Göteborg, 50 prosent av aksjene. Årsproduksjonen dette år var på rundt 100 000 kvadratmeter.

I tidsrommet 1928–1935 ble fabrikken utvidet og modernisert med nye tørkehaller og en ny pakke- og lagerbygning. Fabrikken beskjeftiget i 1935 totalt 30 funksjonærer og arbeidere. Det meste av arbeidsstokken var rekruttert lokalt blant arbeidere og småbrukere i Sandvika.

Fra automatisert produksjon til rasjonalisering og nedleggelse

Mellom 1952 og 1963 ble produksjonen automatisert og bygd ytterligere ut, deriblant med nytt maskineri og korkmølle.

I 1967 dekket fabrikken 50 prosent av det norske forbruket av linoleum. Markedet var imidlertid truet. Sterk konkurranse fra nye og billigere typer gulvbelegg som vinyl og heldekkende tepper førte til krise i linoleumsindustrien. På få år ble antall fabrikker på verdensbasis redusert fra rundt 55 til tre–fire.

Fabrikken i Sandvika, som gjennom det svenske deleierskapet var blitt en del av det internasjonale Forbo-konsernet, var en av de minste fabrikkene. Den ble derfor et lett offer i den nødvendige rasjonaliseringen i konsernet. I regnestykket hørte nok også de gode mulighetene det var i å bruke fabrikkanlegget midt i Sandvika sentrum til annen næringsvirksomhet.

Forretninger og Sandvika Storsenter

Det tok ikke lang tid etter nedleggelsen sommeren 1968 før familien Heitmann søkte Bærum kommune om å få bygge om fabrikken til forretningsgård for alle slags varer og butikker.

Dette var da også det som skulle komme til å prege utviklingen i Sandvika, og konkurransen økte fra stadig flere kjøpesentre på stedet, ikke minst Sandvika Storsenter som åpnet på andre siden av elven i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg