Victoria (planteslekt)

Victoria amazonica illustrert i blomst.
Victoria cruziana i Victoriahuset, Naturhistorisk museum, Oslo.
Knopp og andre natts blomst midt i bildet.
Victoria cruziana i Victoriahuset, Naturhistorisk museum, Oslo
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Victoria. Arten V. amazonica har flyteblader som kan bli over 2 m brede og bære mer enn 40 kg vekt uten å synke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Victoria er en planteslekt i nøkkerosefamilien, oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia.

Faktaboks

Uttale
victˈoria

Slekten omfatter to arter i tropisk Sør-Amerika. De har sirkelrunde flyteblader med oppbøyd kant og kraftige pigger på undersiden. Blomstene åpner seg to netter på rad og er lukket om dagen. Første natt er blomsten hvit og i hunnlig fase. Neste natt er den rødlig og i hannlig fase. Den frigjør da pollenet. Blomstens temperaturøkning på flere grader medvirker til spredningen av duftstoffer som tiltrekker pollinerende skarabider.

Victoria amazonica (tidligere Victoria regia), er viltvoksende i stille vann i Amazonas og Orinoco. Flytebladene blir opptil 2,7 meter brede. Blomstene har omkring 50 kronblad og kan bli over 40 centimeter brede.

Victoria cruziana hører hjemme i Paraguay og nordlige Argentina. Denne arten har litt mindre blomst og blad, men høyere bladkant. Victoria cruziana tåler litt kjøligere vann og er lettere å dyrke i veksthus. Det finnes flere krysninger av de to artene som brukes som prydplanter i tropiske områder og i veksthus.

Frøene tåler ikke å tørke, og det var først etter at en hadde lært å oppbevare frøene i vann at det lyktes å dyrke planten i veksthus i Europa, hvor den blomstret første gang i Chatsworth house i England i 1849. Til Oslo botaniske hage kom planten i 1879, hvor den dyrkes i Victoriahuset (bygd i 1876 til dette formål). Frøene sås om vinteren, og plantene blomstrer alt første sommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg