Victor Vasarély

Faktaboks

Victor Vasarély
uttale:
fr. vasarelˈi
født:
1908
død:
1997

Victor Vasarély. Tittel: O4 NN-2. Olje på lerret. 1983. H. 100. L. 100. Bukowskis

© /BONO .
Lisens: Vernet verk

Victor Vasarély. Vega III 1957–59, oljemaleri. Privat eie.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk
Victor Vasarely. Tittel: Caepeo. Relieff i porselen. Utført ved Rosenthal. H. 198. L. 198. Bukowskis

Op-kunst. Figur, et serigrafi fra en serie på åtte av Victor Vasarely. Privat eie. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Victor Vasarély, ungarsk-fransk maler; bosatt i Paris fra 1930. Han begynte å studere medisin i Ungarn, fortsatte i 1929 med kunststudier ved Bauhaus-skolen i Budapest før han drog til Frankrike.

Hans tidlige arbeider er ofte figurative, men alle preget av en interesse for optiske problemer, noe som etter hvert skulle ta mer og mer overhånd. Vasarély fremstår som en av de mest konsekvente av de abstrakte kunstnerne.

Rundt 1950 innførte han termen kinetisk plastikk for hele sin produksjon og hevdet å arbeide først og fremst med bevegelse. Som flertallet av op-kunstnerne konstruerte han sine arbeider symmetrisk med like elementer som det oppstod små forskyvninger mellom. Hans personlige innsats bestod gjerne i et «partitur», en kortfattet skisse der variasjonsmønsteret er matematisk angitt og som senere utføres av andre hender.

Vasarély erkjente teoretisk at hver form har assosiative muligheter, men forklarer at naturen ikke lenger er en rettesnor for kunsten. Han er representert i kunstsamlinger verden over og har laget en rekke gobeliner og offentlige utsmykninger. Representert i Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo med to malerier.

Litteratur

  • Diehl, Gaston: Vasarely, 1991, isbn 0-517-50800-1, Finn boken
  • Sechen, Julie, red.: Victor Vasarelys gave : utstilling 4. febr. - 2. april 1995, 1995, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg