Victor Vasarély

Faktaboks

Victor Vasarély
Uttale
fr. vasarelˈi
Født
1908
Død
1997

Victor Vasarély. Tittel: O4 NN-2. Olje på lerret. 1983. H. 100. L. 100. Bukowskis

© /BONO .
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Victor Vasarély var en ungarsk-fransk maler som var bosatt i Paris fra 1930. Han fremstår som en av de mest konsekvente av de abstrakte kunstnerne.

Vasarély begynte å studere medisin i Ungarn, men fortsatte i 1929 med kunststudier ved Bauhaus-skolen i Budapest før han drog til Frankrike.

Hans tidlige arbeider er ofte figurative, men alle preget av en interesse for optiske problemer, noe som etter hvert skulle ta mer og mer overhånd.

Rundt 1950 innførte han termen kinetisk plastikk for hele sin produksjon og hevdet å arbeide først og fremst med bevegelse. Som flertallet av op-kunstnerne konstruerte han sine arbeider symmetrisk med like elementer som det oppstod små forskyvninger mellom. Hans personlige innsats bestod gjerne i et «partitur», en kortfattet skisse der variasjonsmønsteret er matematisk angitt og som senere utføres av andre hender.

Vasarély erkjente teoretisk at hver form har assosiative muligheter, men forklarer at naturen ikke lenger er en rettesnor for kunsten. Han er representert i kunstsamlinger verden over og har laget en rekke gobeliner og offentlige utsmykninger. Han er representert i Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo med to malerier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Diehl, Gaston: Vasarely, 1991, isbn 0-517-50800-1, Finn boken
  • Sechen, Julie, red.: Victor Vasarelys gave : utstilling 4. febr. – 2. april 1995, 1995, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg