Victor Vasarély, ungarsk-fransk maler; bosatt i Paris fra 1930. Han begynte å studere medisin i Ungarn, fortsatte i 1929 med kunststudier ved Bauhaus-skolen i Budapest før han drog til Frankrike.

Hans tidlige arbeider er ofte figurative, men alle preget av en interesse for optiske problemer, noe som etter hvert skulle ta mer og mer overhånd. Vasarély fremstår som en av de mest konsekvente av de abstrakte kunstnerne.

Rundt 1950 innførte han termen kinetisk plastikk for hele sin produksjon og hevdet å arbeide først og fremst med bevegelse. Som flertallet av op-kunstnerne konstruerte han sine arbeider symmetrisk med like elementer som det oppstod små forskyvninger mellom. Hans personlige innsats bestod gjerne i et «partitur», en kortfattet skisse der variasjonsmønsteret er matematisk angitt og som senere utføres av andre hender.

Vasarély erkjente teoretisk at hver form har assosiative muligheter, men forklarer at naturen ikke lenger er en rettesnor for kunsten. Han er representert i kunstsamlinger verden over og har laget en rekke gobeliner og offentlige utsmykninger. Representert i Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo med to malerier.

  • Diehl, Gaston: Vasarely, 1991, isbn 0-517-50800-1, Finn boken
  • Sechen, Julie, red.: Victor Vasarelys gave : utstilling 4. febr. - 2. april 1995, 1995, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.