Vicki Baum

Faktaboks

Vicki Baum

Døpenavn: Hedwig Baum

Født
24. januar 1888, Wien
Død
29. august 1960, Los Angeles
Vicki Baum (rundt 1930)

Artikkelstart

Vicki Baum, østerriksk forfatter. Vicki Baum var en av de første kvinnelige bestselgerforfatterne i det tyskspråklige området.

Biografi

Baum vokste opp i en jødisk assimilert familie i Wien. Hun utdannet seg til harpist på konservatoriet i Wien. I 1913 flyttet hun sammen med sin senere mann, dirigenten Richard Lert, til Darmstadt i Tyskland. Få år etterpå sluttet hun som musiker og begynte å skrive. I 1926 ble hun ansatt som tidsskriftredaktør i Ullstein forlag i Berlin samtidig som forfatterkarrieren skjøt fart. I løpet av få år ble hun den mest populære kvinnelige forfatteren i det tyskspråklige området.

I 1931 flyttet Vicki Baum til USA, og hun ble amerikansk statsborger i 1938. I USA fortsatte hun forfatterkarrieren samtidig som hun arbeidet som dreiebokforfatter for filmindustrien i Hollywood. Hun spilte også en aktiv rolle i forbindelse med filmatiseringer av sine egne romaner.

Forfatterskap

Baums egentlige debut var Stud. chem. Helene Willfüer (1928, norsk oversettelse med samme tittel), som ble en kultroman for unge kvinner. Her beskriver Baum konflikten mellom den moderne og den tradisjonelle kvinnerollen. I 1929 kom Menschen im Hotel. Ein Kolportageroman mit Hintergründen (oversatt til norsk i 1930, utgitt under titlene Berlin hotell og Hotellet), en av hennes aller største suksesser. Romanen, som skildrer det hektiske livet i et stort hotell i Berlin under finanskrisen i slutten av 1920-årene, har blitt filmatisert flere ganger, blant annet i 1932 i Hollywood med Greta Garbo i en av hovedrollene. Den regnes også som et eksempel på den litterære retningen Neue Sachlichkeit.

Blant de mest populære romanene Vicki Baum skrev etter hun bosatte seg i USA, er Liebe und Tod auf Bali (1937, norsk oversettelse Kjærlighet og død på Bali) og Hotel Shanghai (1939, norsk oversettelse Hotell Shanghai). Hun fortsatte å skrive helt til sin død i 1960, men klarte de siste årene ikke å gjenskape suksessformelen fra de tidligere romanene.

Vicki Baums litteratur beskriver forfatterens egen samtid med særlig vekt på miljø- og personskildringer ikledd en spennende og underholdende handling.

Betydning

Baum er en av de mest leste og kommersielt mest suksessrike kvinnelige tyskspråklige forfatterne gjennom tidene. Hennes verker er oversatt til mange språk, flere av dem er også filmatisert og dramatisert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg