Vicki Baum, østerriksk forfatter. Baum vokste opp i en jødisk assimilert familie i Wien. Hun utdannet seg til harpist på konservatoriet i Wien. I 1913 flyttet hun sammen med sin senere mann, dirigenten Richard Lert, til Darmstadt i Tyskland. Få år etterpå sluttet hun som musiker og begynte å skrive. I 1926 ble hun ansatt som tidsskriftredaktør i Ullstein forlag i Berlin samtidig som forfatterkarrieren tok fatt. I løpet av få år ble hun den mest populære kvinnelige forfatteren i det tyskspråklige området.

I 1931 flyttet Vicki Baum til USA, hun ble amerikansk statsborger i 1938. I USA fortsatte hun forfatterkarrieren samtidig som hun arbeidet som dreiebokforfatter for filmindustrien i Hollywood. Hun spilte også en aktiv rolle i forbindelse med filmatiseringer av sine egne romaner.

Baums egentlige debuten var Stud. chem. Helene Willfüer (1928. Norsk oversettelse med samme tittel), som ble en kultroman for unge kvinner. Her beskriver Baum konflikten mellom den moderne og den tradisjonelle kvinnerollen. I 1929 kom Menschen im Hotel. Ein Kolportageroman mit Hintergründen (oversatt til norsk i 1930, utgitt under titlene Berlin hotell og Hotellet), en av hennes aller største suksesser. Romanen, som skildrer det hektiske livet i et stort hotell i Berlin under finanskrisen på slutten av 20årene, har blitt filmatisert flere ganger, bl.a. i 1932 i Hollywood med Greta Garbo i en av hovedrollene. Den regnes også som et eksempel på den litterære retningen Neue Sachlichkeit.

Blant de mest populære romanene Vicki Baum skrev etter hun bosatte seg i USA, er Liebe und Tod auf Bali (1937. Norsk oversettelse Kjærlighet og død på Bali) og Hotel Shanghai (1939. Norsk oversettelse Hotell Shanghai). Hun fortsatte å skrive helt til sin død i 1960, men klarte de siste årene ikke å gjenskape suksessformelen fra de tidligere romanene.

Vicki Baums litteratur beskriver forfatterens egen samtid med særlig vekt på miljø- og personskildringer ikledd en spennende og underholdende handling. Hun er en av de mest leste og kommersielt mest suksessrike kvinnelige tyskspråklige forfatterne gjennom tidene. Hennes verker er oversatt til mange språk, flere av dem er også filmatisert og dramatisert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.