Vi gifter oss er en norsk film fra 1951. Den var første film i en bølge av norske ekteskapskomedier i 1950-årene. I hovedrollene spiller Henki Kolstad og Inger Marie Andersen et nygift par med små og store utfordringer.

Vi gifter oss er et av de tidligste norske eksemplene på å lansere en film ved hjelp av en eller flere poplåter. Den mest kjente sangen fra filmen er «Hva var vel livet uten deg», som også er viktig for handlingen. Filmen ble en publikumssuksess, og etablerte Nils R. Müller som en sentral norsk filmregissør. Handlingen er fritt etter en originalhistorie av ham selv. Filmen er i svart-hvitt, og halvannen time lang.

Bakgrunn

Egentlig skulle den kvinnelige hovedrollen spilles av Eva Bergh, men hun brakk foten tidlig under innspillingen. Isteden ble Vi gifter oss filmdebuten til Inger Marie Andersen, som fikk sitt store gjennombrudd. Hun spiller også en hovedrolle i Støv på hjernen (1959), en annen kjent film i den nevnte bølgen av ekteskapskomedier, som varte til ute i 1960-årene.

Handling

En sommerdag faller Kari av sykkelen ved vannet der Petter spiller på saksofonen sin. De forelsker seg og tandemsykler snart videre – mot giftermål, foreldreskap og ikke minst boligjakt, der utfordringene står i kø. Petter tjener lite som musiker, men i en kjent scene ser han svaler på strømledningene som om de var noternotelinjene. «Hva var vel livet uten deg» åpenbarer seg for ham, dagen før innsendingsfristen til en stor slagerkonkurranse.

«Hva var vel livet uten deg»

«Hva var vel livet uten deg» har tekst av Gunnar Kaspersen og melodi av svenske Ernfrid Ahlin. I filmen blir den sunget av Henki Kolstad selv og Astri Herseth, som dubber stemmen til Inger Marie Andersen. Samme år kom sangen ut på plate, innspilt av Jens Book-Jenssen. Mange vil også huske den fra komiserien Fredrikssons fabrikk i 1990-årene.

Et utvalg medvirkende

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg