Vetahaugen er en høyde i Bømlo kommune, Sunnhordland, Vestland fylke, i tettstedet Mosterhamn på øya Moster; 46 meter over havet.

På Teigland på sørvestsiden av Vetahaugen startet ifølge Snorre Olav Tryggvason i 995 arbeidet med å reise den første norske kirken, Moster gamle kirke, og i 1024 holdt Olav den hellige riksting her sammen med biskop Grimkjell.

Moster Mållag reiste i 1924 Steinkrossen på Vetahaugen til 900-årsjubileet for kristenrettens innføring i Norge; denne ble avduket av kong Haakon 7. I 1978 avduket kong Olav 5. minnesteiner over Olav Tryggvason, Olav den hellige og biskop Grimkjell, likeledes Kongesteinen med kongens monogram; denne fikk 1991 også kong Haralds og dronning Sonjas monogrammer. Senere er det også reist en statue av Tora Mostrastong, mor til Håkon den gode (2004).

I det gamle kalkstein- og marmorbruddet ved foten av Vetahaugen er det laget en unik friluftsscene og utendørs «teatersal» med sitteplass til 1 300 tilskuere.

Kart

Vetahaugen
Vetahaugen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg