Vestlandsdrakten til kvinne og mann

Vestlandsdrakten
/Norsk bunadleksikon.
Vestlandsdrakten
/Norsk bunadleksikon.
Vestlandsdrakten
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Vestlandsdrakten er en fri komposisjon som tar opp i seg enkelte elementer fra draktskikken slik den har vært på Vestlandet, men har for øvrig ikke sammenheng med folkedrakthistorie i området. Bunaden er skapt av Marit Ingvaldsen og Kristin Johannesen. De hadde i utgangspunktet bare tenkt å lage bunad til seg sjøl, men etterspørselen økte og den ble raskt satt i produksjon. Vestladnsdrakten leveres i syv farger; rød, blå, grønn, gul, lilla, rust og svart

Det er også lagd barnebunader med utgangspunkt i voksenstørrelsene, men med noe endret snitt. I tillegg til at fasongen har hentet inspirasjon fra historiske plagg, har de også fylt bunaden med symboler som knytter den til Vestlandet og Bergen. Dette er best synlig på skjortebroderiet og sølvet til bunaden.

Draktdeler, kvinne

Stakk

Den første stakken som ble lagd, var i stripete bomullsstoff med fløyelsband. Etter hvert er det lagd stakker i svart ullstoff, med dekor av et mønstret band nederst. Stakken har brei midtfold foran og er rynket fra sidene og bakover.

Liv

Det første livet var i et rødt damasklignende stoff i kunstfiber, men etter hvert har det kommet til mange ulike fargemuligheter. En baserer seg på stoffer som finnes i handelen, og tilfanget er derfor varierende. Livet har et forenklet snitt med utgangspunkt i det vi kaller den yngre typen livkjole. Fra begynnelsen av var bunaden uten bringeduk, men nå lages den med bringeduk i svart fløyel og band som på stakken.

Belte

Det er lagd belte dekorert med samme type band som på stakk og bringeduk, og med sølvspenne foran.

Skjorte

Det hører hvit skjorte til bunaden, og den lages i bomull. På halskragen og mansjettene kan en brodere bergensmotiv som Bryggen eller Mariakirken i farget korssting.

Ytterplagg

Skaperne av bunaden anbefaler å bruke et sjal eller kep eller strikkejakker som er designet med røtter i tradisjonelle mønstre. Ellers har de også lansert en variant av bunaden med langermet overdel i svart.

Metall

Det er designet eget metall til bunaden, av Elise Thiis-Evensen. Metallet har symboler som knytter det til Bergen og Vestlandet, med de sju fjellene rundt byen, og en stilisert paraply. Det er lagd to nåler i sølv, samt mansjettknapper og beltespenne. Alt lages både i sølv og forgylt sølv. I tillegg har Kristin Johannessen utarbeidet en sølvserie, Rosesølv, for Vestlandsdrakten i samarbeid med Sylvsmidja AS.

Draktdeler, mann

Bukse

Lang bukse i svart ullstoff. Fasongen er som ei moderne dressbukse. Barnebunaden har knebukser.

Vest

Vesten er dobbeltspent og i samme stofftyper som livet til kvinnebunaden. Vesten er kantet med svarte band, og har liten ståkrage og store, nedbrettede slag. Vesten er sid, og går nedenfor livlinja, med rett avskjæring foran. Ryggen er i samme stoff som framstykkene.

Skjorte

Det brukes samme type skjorte som til kvinnebunaden.

Tørkle

Det brukes mangefarget silketørkle i halsen, som knytes inni halskragen.

Metall

En bruker den minste av de to sølvnålene i halsen, og mansjettknapper i ermene. Sølvet har samme utforming som til kvinnebunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg