Vestfoldstakken

Vestfoldstakken
.

Artikkelstart

Vestfoldstakken, kvinne- og mannsdrakt, er designet av Gro Kjøll, og er inspirert av vikingfunn fra Vestfold. De er fritt komponerte drakter uten rot i folkedraktskikken i Vestfold.

Draktdeler, kvinne

Drakta består av en selestakk med diverse tilbehør. Stakken lages i svart, burgunder, beige eller blått stoff i lin eller ull, og dekoreres med vevde band. De ulike stakkene har noe ulik utforming, og har fått ulike navn som Maristakken og Åsastakken. Som tilbehør brukes hvit skjorte, og det er lagd eget sjal, strikkejakke, hatt, kniv, belte og belteveske til drakta.

Det er også designet eget sølv til drakta.

Draktdeler, mann

Mannsdrakta består av bukse og vest i ullstoff/strikking, i fargene svart og blå. Vesten i ullstoff er staffert med røde slag og lommeklaffer. Den er enkeltspent. Strikkevesten har firskåren halsringing, dekorert med band. Buksene er lange og har gylf og stikklommer. Skjorta er hvit, og det brukes et tørkle i halsen.

Metall

Det er utarbeidet eget metall, bestående av smykker i sølv, inspirert av Osebergfunnet og rosemaling fra Vestfold. En kniv med motiv fra Osebergskipet brukes også.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg