Vestfinmarken (Avis)

Artikkelstart

Vestfinnmarken var en avis i Honningsvåg, som ble utgitt i perioden 1914 til 1958, da den ble slått sammen med Finmarksposten , som ble navnet på den sammenslåtte avisen.

Historie

Vestfinmarken ble stiftet i Honningsvåg i 1914 og utkom to ganger i uken. Hvem initiativtakerne var, vet vi ikke, men trolig var den første redaktøren, overrettssakfører Olaf Simonsen, en av dem. Avisen var konservativ og støttet Høyre i alle år.

A/S Vestfinmarken ble opprettet som eierselskap for avis og trykkeri. Det typografiske utstyret besto av to kasser med håndsats. Det var gutter eller unge menn som dro den tunge håndrevne pressen, og for det hadde de fem kroner uken. De hadde også førsterett til å selge avisen. Den kostet 10 øre som ble delt mellom selger og redaktør.

Etter 1920 ble det dårligere tider. Avisen gikk ned til en utgivelse i uken, og størrelsen ble redusert til fire sider. Abonnement og løssalg i et par kiosker holdt opplaget konstant på 1000 eksemplarer.

Dårlig økonomi førte lønnen langt under tariff, og betalingsproblemer førte til at papirleveransene ble stoppet. Men redaktøren visste råd. Han kjøpte makulatur i store ark i forskjellige forretninger så lenge han fikk. Da heller ikke dette ble betalt, gikk de over til å kjøpe makulatur i ruller (innpakningspapir). En gutt hadde som jobb å skjære opp papiret, så noe ble rett og annet skjevt. I lengden gikk ikke dette heller. Da kjøpte redaktøren to ris (dvs.: 1000 ark) smørpapir. Avisen så bra ut etter at førstesiden var trykt, men da andresiden kom inn i flatpressen, skinte trykket igjennom og det skulle god vilje til for å lese det.

Under krigen ble Vestfinmarken lagt ned. Siden Finnmark var nedbrent i 1944, tok det også lang tid før man kunne starte opp igjen i Honningsvåg. I en periode ble derfor avisen trykt i Oslo.

Avisen som fremdeles var på fire sider, kom ut to ganger i uken. Dekningsområdet var Nordkapp kommune samt kommunene i Midt-Finnmark. Nettoopplaget lå i 1955 på 2463 eksemplarer, og driften ga balanse. Samme år økte avisen til tre utgivelser per uke, og flere spesialnumre om fiskeriene.

3. juni 1958 ble Vestfinmarken og Finmarksposten slått sammen. Men for å bevare kontinuiteten for begge organer samkjørte man fram til oktober samme år med to dublettutgaver, en for Honningsvåg og en for Hammerfest. Hilmar Halnum fortsatte som redaktør i den sammenslåtte avisen som fikk navnet Finmarksposten, utgitt i Honningsvåg.

Opplag

År Opplag
1932 1000
1950 2500
1957 3281

Fakta

  • Første nr. 13.3.1914.
  • Foreløpig siste nr. 10.7.1942.
  • Første nr. etter krigen 19.7.1949. Siste nr. 2.10.1958. Deretter sammenslått med Finmarksposten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg