Vesta Forsikring AS

Vesta

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vesta Forsikring er et norsk tidligere forsikringsselskap grunnlagt i Bergen i 1880. Vesta er i dag del av det nordiske skadeforsikringsselskapet Tryg, med virksomhet i Norge, Sverige og Danmark. Den norske virksomheten har 1100 ansatte (2018) og drives fra sitt hovedkontor i Fyllingsdalen utenfor Bergen.

Etablering og utvikling

Vesta ble opprinnelig etablert som et brannforsikringsselskap som forsikret innbo, løsøre, varer og skip i opplag mot brann. Selskapet ble tidlig et av landets største skadeforsikringsselskap. Det ekspanderte etter hvert inn i andre typer skadeforsikringsvirksomhet. I 1930 tilbød Vesta 12 ulike typer skadeforsikring, inkludert sjøforsikring, motorvognforsikring, ansvarsforsikring, innbruddsforsikring og garantiforsikring. Sammen med forsikringsselskapet Storebrand drev Vesta på dette tidspunktet også en omfattende internasjonal reassuransevirksomhet.

Som andre skadeforsikringsselskap ønsket også Vesta fra starten å etablere livsforsikringsvirksomhet. De eksisterende reguleringene på forsikringsområdet tilsa imidlertid da – som nå – at livsforsikring ikke kunne drives innenfor rammene av et skadeforsikringsselskap. Vesta tok derfor allerede samme år som selskapet selv var blitt stiftet initiativ til å etablere livsforsikringsselskaet Hygea. Hygea kom i virksomhet i 1884. Hygea var formelt selvstendig men hadde felles styre og administrerende direktør med Vesta. Selskapene var samlokalisert og samarbeidet mellom de to var tett. Flere tilsvarende konstellasjoner av liv- og skadeforsikring ble etablert i Norge på andre halvdel av 1800-tallet, som Storebrand/Idun og Sigyn/Brage.

Vesta forble gjennom store deler av 1900-tallet blant landets største skadeforsikringsselskap. Fra 1962 ble selskapet majoritetseier i Norsk Kollektiv Pensjonskasse (NKP). Samarbeidet med Hygea vedvarte fram til 1989. Vesta gjennomgikk da en betydelig økonomisk krise, blant annet som følge av store tap i det heleide finansieringsselskapet Nevi. Løsningen ble at skadeforsikringsvirksomheten ble solgt til det svenske selskapet Skandia. Aksjene i NKP og i Hygea ble også solgt og de nye eierne slo de to selskapene sammen til Livsforsikringsselskapet Vital.

Fra Vesta til Tryg

I 1999 måtte Skandia selge sine aksjer i Vesta da Skandia ønsket å inngå samarbeid med Storebrand om etablering av skadeselskapet if Aksjene i Vesta ble solgt til det danske selskapet Tryg-Baltica, som nettopp var blitt en del av det danske finanskonsernet Unidanmark. I dette konsernet inngikk også banken Unibank. Da Unibank i 2000 ble del av Nordea-konsernet, fulgte forsikringsvirksomheten med på lasset.

Skadeforsikringsvirksomheten ble imidlertid kjøpt tilbake bare to år senere. Nå ble konsernet TrygVesta forsikring etablert, med virksomhet i Finland, Estland, Polen, England, Danmark og Norge. Virksomheten i Norge ble drevet som et selvstendig datterselskap og fram til 2007 fortsatt under navnet Vesta. Etter en omorganisering ble Vesta omgjort til en filial og navnet ble endret til TrygVesta. I 2010 ble navnet endret på nytt til Tryg. Samtidig overtok Tryg Vesta sin tradisjonsrike livbøye som selskapets kjennemerke. Siden 1952 hadde Vesta vært kjent i Norge for sine livbøyer, som var blitt utplassert i havner og ved fergekaier over hele landet. Fra 1970 hadde Livbøyen vært Vestas selskapssymbol. Dette symbolet lever altså i dag videre i norsk forsikring gjennom Tryg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christensen, Sverre August; Trond Bergh; Espen Ekberg og Christine Myrvang, Storebrands og forsikringsbransjens historie, Bind 1 og 2: 1767-2017
  • Loy, Fritz W.: Vesta i vekst gjennom 100 år : 1880-1980, 1980.
  • Rastad, Svein-Erik: Nye perspektiver : Vesta forsikring 125 år : historisk tilbakeblikk 1980-2005, 2005.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg