Vest-Agder - administrasjon, skoler m.m

Fylkesadministrasjonen og fylkesmannen har kontorer i Kristiansand. Fra 2016 har Aust-Agder og Vest-Agder felles fylkesmann med sete i Kristiansand.

Sørlandet Sykehus HF har klinikker i Kristiansand og Flekkefjord.

Vest-Agder fylke driver 11 videregående skoler, flere med underlaget avdelinger (skoler). Det er dessuten seks private videregående skoler og to folkehøyskoler (Søgne og Kvås). Hovedadministrasjonen til Universitetet i Agder ligger på Gimlemoen i Kristiansand, mens undervisning/forskning er fordelt på Kristiansand og Grimstad. Videre ligger Luftforsvarets skolesenterKjevik.

Vest-Agder-museet er et fylkeskommunalt museum som foruten Kristiansand museum også omfatter Mandal museum,Lista museum (Vanse), Flekkefjord museum, Setesdalsbanen, Odderøya museumshavn, Gimle gård, Sjølingstad Uldvarefabrik og Kristiansand kanonmuseum. Kilden Teater og Konserthus huser Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. I fylket utkommer fire dagsaviser, Fædrelandsvennen (Kristiansand), Agder Flekkefjords Tidende (Flekkefjord), Farsunds Avis (Farsund) og Lindesnes (Mandal). NRK har distriktskontor i Kristiansand.

Vest-Agder fylke har 15 kommuner. Det omfatter fire prostier, Kristiansand (domprosti), Mandal, Lister og Otredal (Vennesla og i tillegg en rekke kommuner i Aust-Agder) og 45 sogn og hører under Agder og Telemark bispedømme. Fylket omfatter tre tingrettsdistrikter, Kristiansand og Lister, samt Dalane tingrett i Egersund dit Sirdal sogner. Fylket utgjør ett politidistrikt (sammen med Aust-Agder) bestående av alle kommunene i de to fylkene unntatt Sirdal som hører til Rogaland politidistrikt. Fylket har 20 lensmannskontorer og sju politistasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

  • Agders historie, utg. av Agder historielag, 1991-, 4 b., isbn 82-90575-21-1, Finn boken
  • Kristiansen, Alv, red.: Agder, 1977, isbn 82-05-06463-6, Finn boken
  • Vest-Agder fylke 1837–1937, 1937, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg