Veslemøy Solberg

Faktaboks

Veslemøy Solberg
Født
27. juli 1964, Oslo
Veslemøy Solberg
Veslemøy Solberg

Veslemøy Solberg er en norsk vokalist, låtskriver og revyskuespiller. Hennes allsidighet har resultert i en rekke varierte plater, oftest utgitt på eget selskap (Nordicae) og tonesatt av hennes mann og faste keyboardist Sven Ohrvik.

Hun er oppvokst i Bergen og Bø i Telemark, og bosatt i Drammen. Debutalbumet Min unge sang (1994) var basert på dikt av Halldis Moren Vesaas. På det ambisiøse verket The Strength Of The Runes (1996) ble nordiske middelalderballader framført som moderne musikk med elementer fra jazz og rock. Solberg sang bare egne sanger på popalbumet X (1998), og platas duett med Jarle Bernhoft, Sånt jenter liker, toppet Norsktoppen. Kjærestebilder (1999) var basert på dikt av Bjørnstjerne Bjørnson og hans elskerinne Magdalene Thoresen.

Sammen med Anne-Marie Giørtz (Trio de Janeiro) og Kaia Huuse utgjorde hun trioen Jenter fra Jante. Deres album Jenter fra Jante (1999) var basert på dikt av Aksel Sandemose. Året etter kom albumet Sangskatter og snurrepiperier, med noen av de beste visene fra tv-serien Antikviteter & snurrepiperier, som Solberg og Ohrvik hadde medvirket i siden 1997.

I 2003 fikk hun en stor Norsktoppen-slager med singlen Lionheart. Den var en engelskspråklig forsmak på albumet Løvehjerte (2004), som ga henne en førsteplass med sangen Keiser med nye klær. Albumet Det hjartet ser (2004) var et samarbeid med broren Jon Solberg, som leder bandet Ni Liv.

The Dada Project (2005) var inspirert av dadaistiske og surrealistiske dikt og ble utgitt under navnet Dada Group, som besto av Solberg, Ohrvik, Ruth Wilhelmine Meyer (vokal) og danske Birgit Løkke (perkusjon). Veslemøy Solberg og visesangeren Felix Johansen ble nominert til Spellemannprisen for albumet Eventyret om Hanna (2006), som handler om kokebokforfatteren Hanna Winsnes.

Gullmåne (2008) ble etterfulgt av barneplata/lydboka Inn i eventyret (2010), som handler om en pakistansk pike som er adoptert av en norsk familie. I 2011 sto Solberg bak dobbelt-cd-en Drammens hjerte, som samlet 42 gamle og nye viser om Drammen i anledning byens 200-årsjubileum. Samme år ble hun utnevnt til fylkeskunstner i Buskerud, og hun ga ut samleplata En sang til deg. I 2014 gjorde hun et nytt album sammen med Jon Solberg: Røter. I 2017 kom soloplata Sang til sjelen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg