Faktaboks

Vervarslinga i Nord-Norge
Offisielt navn
VERVARSLINGA FOR NORD-NORGE
Vervarslinga i Nord-Norge i Tromsø
Bygningen som i dag huser Vervarslinga i Nord-Norge.
Vervarslinga i Nord-Norge i Tromsø
Av /met.no.
Lisens: CC BY 2.0

Vervarslinga i Nord-Norge er Meteorologisk institutts avdeling i Tromsø.

Det er i underkant av 50 ansatte, de fleste meteorologer og forskere. Vervarslinga i Nord-Norge står også for administrasjonen av ishavsstasjonene Jan Mayen, Hopen og Bjørnøya.

Bakgrunn

«Geofysen» i Tromsø
Geofysisk institutt («Geofysen») i Langnesveien i Tromsø ble tatt i bruk i 1918, og her holdt Vervarslinga i Nord-Norge til i sine første år.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

I 1915 fikk Olaf Devik, tidligere assistent til Vilhelm Bjerknes, en bevilgning for å starte forberedende arbeider til opprettelse av et værvarslingssystem for de nordlige landsdeler. Det ble da startet arbeider for å etablere geofysiske institutter både i Bergen og i Tromsø. Året etter, i 1916, fikk planene om et geofysisk institutt i Tromsø prinsipiell støtte, og i 1917 ble Selskapet for Geofysisk institutt i Tromsø opprettet. Etter en pengeinnsamling i Tromsø til etablering av et bygg for å huse instituttet, stod «Geofysen» ferdig og ble tatt i bruk i desember 1918. Først i mai 1919 ble bevilgningen til instituttet endelig vedtatt, og i februar 1920 startet stormvarslingstjenesten for Nord-Norge opp.

«Geofysen» huset de første årene både stormvarslingstjenesten og registrering av jordmagnetisme. I 1927 ble det vedtatt at vær og nordlys skulle skille lag, og institusjonen fikk det navnet den har i dag, Vervarslinga i Nord-Norge. Målinger av magnetfelt og nordlysforskning ble lagt til det nybygde Nordlysobservatoriet i Tromsø, som stod ferdig i 1928.

Dagens bygg som huser Vervarslinga i Nord-Norge stod oppført i 1960.

Dagens oppgaver

Hovedoppgaven til Vervarslinga i Nord-Norge er å drive med værvarsling. Hovedfokuset i nyere tid har vært å varsle været for Nord-Norge og Svalbard, samt tilgrensende fiskebanker og havområder, og flyværet for de samme områdene. Ny teknologi har endret arbeidsmåten til meteorologene, og i dag er det mer fleksibilitet mellom avdelingene i hvem som gjør hva.

Vervarslinga i Nord-Norge har spesialkompetanse på polarmeteorologi, og utarbeider egne varsler for polare lavtrykk. I tillegg driver de en istjeneste som blant annet tegner iskart for Barentshavet alle hverdager.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fulsås, Narve (2003). Havet, døden og vêret: Kulturell modernisering i Kyst-Noreg 1850-1950. Oslo: Det Norske Samlaget.
  • Nilsen, Yngve og Vollset, Magnus (2016). Vinden dreier: Meteorologiens historie i Norge. Oslo: Scandinavian Academic Press.

Faktaboks

Vervarslinga i Nord-Norge
Næringskode(r)
72.190 Annen forskning og annet utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk

Kommentarer (3)

skrev Anders Doksæter Sivle

Tittelen på artikkelen må endres. Det heter Vervarslinga i Nord-Norge, ikke 'for'.

svarte Erik Bolstad

Da bør Meteorologisk institutt få endra navnet i Brønnøysundregistrene :-)

svarte Anders Doksæter Sivle

Hehe, det tar jeg ikke på meg:) Jeg tok utgangspunkt i organisasjonskartet som finnes på met.no, men ser da at det finnes ulik informasjon der ute.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg