Vertigo

Vertigo er en amerikansk psykologisk thriller fra 1958. Den regnes som en av regissøren Alfred Hitchcocks store klassikere, og Vertigo er en gjenganger på listene over tidenes beste filmer. Filmens manus er av Alec Coppel og Samuel Taylor og er basert på Pierre Boileau og Thomas Narcejacs roman D'entre les Morts.

Handling

James Stewart portretter John «Scottie» Ferguson, en politimann som må forlate jobben på grunn av problemer med høydeskrekk. Scottie får som privatetterforsker oppdrag å skygge Madeleine, kona til oppdragsgiveren Gavin Elster. Det hele ender i et forvirrende spill om identiteter i en subtil og overdådig kriminalthriller.

Mottakelse

Vertigo kom i kjølvannet av film noirs storhetstid, og Hitchcock benytter seg av mange kjente trekk fra sjangeren. Den fikk blandede kritikker ved utgivelsen og var heller ingen umiddelbar kommersiell suksess. Vertigo har imidlertid med tiden blitt ansett som en av tidenes viktigste filmer og en av Alfred Hitchcocks mesterverk.

Medvirkende

Kim Novak spiller Madeleine, mens Barbara Bel Geddes og Tom Helmore har de andre sentrale rollene. Foto er ved Robert Burks, mens musikken er av Bernard Herrmann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg