VertavoKvartetten

Artikkelstart

VertavoKvartetten er en norsk strykekvartett, stiftet i 1984, som fra starten av har vært et av de ledende norske kammerensemblene. Vertavokvartetten består av Øyvor Volle (fiolin), Annabelle Meare (fiolin), Berit Cardas (bratsj) og Bjørg Lewis (cello).

Historikk

Vertavokvartetten ble stiftet i 1984 av fire tenåringer: Øyvor Volle (fiolin), Berit Cardas (fiolin), Nora Taksdal (bratsj) og Bjørg Lewis (cello). Cardas og Lewis er tvillingsøstre og spilte da under sitt pikenavn Værnes. Kvartetten ble stiftet for å delta i en konkurranse i Finland, og navnet på kvartetten ble dannet etter den første stavelsen i stifternes etternavn.

Alle fire var elever av Leif Jørgensen, som hadde vært fiolinist i Hindarkvartetten. Siden studerte de med Hatto Beyerle i Alban Bergkvartetten.

Det har vært utskiftninger. Henninge Landaas var bratsjist i 1994–2011. I 2011 skiftet Berit Cardas til bratsj, og Annabelle Meare overtok etter henne på fiolin. Elise Båtnes spilte førstefiolin i 1995–1997.

VertavoKvartetten fikk fra starten en meget god mottakelse i inn- og utland. De har gjennomført en rekke turneer, spilt i konsertsaler som Carnegie Hall, Wigmore Hall i London og Concertgebouw i Amsterdam og deltatt på festivaler i Europa, USA, Japan og New Zealand.

På repertoaret står klassikerne så vel som samtidskomponister. Kvartetten urfremførte Kjell Habbestads strykekvartett nr. 2 under Oslo Griegfestival i 2013 og Poul Ruders' strykekvartett nr. 4 i Barbican-senteret i London samme år. De har samarbeidet med artister fra andre deler av musikklivet, blant andre Hot Club de Norvège og Maj Britt Andersen.

VertavoKvartetten har gjort kritikerroste plateinnspillinger, alle for selskapet SIMAX, med musikk av blant andre Robert Schumann, Johannes Brahms, Claude Debussy og Carl Nielsen.

De vant både førstepris, publikumspris og kritikerpris i den internasjonale kammermusikkkonkurransen i Melbourne i 1995 og vant førstepris i den nordiske kammermusikkonkurransen i København i 1996. De mottok Musikkritikerprisen for 1995/1996, vant Spellemannprisen i 1996 for sin utgivelse med kvartetter av Carl Nielsen og mottok Griegprisen i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Astrid Værnes

Teksten om Vertavokvartetten er noe foreldet og jeg vil gjerne foreslå at den endres til følgende:"VertavoKvartettennorsk strykekvartett, består (2012) av Øyvor Volle (fiolin), Annabelle Meare (fiolin) Berit Cardas (bratsj) og Bjørg Værnes Lewis (cello). Stiftet 1984 av Øyvor Volle, Nora Taksdal og Berit og Bjørg Værnes. Nora Taksdal  spilte bratsj frem til 1994, da hun ble avløst av Henninge Landaas, som var bratsjist i kvartetten til 2011. Da overtok Berit Cardas bratsjstemmen, og Annabelle Meare kom inn. Kvartetten har fått meget god mottakelse i inn- og utland, og har vunnet flere priser. Kritikerroste CD-innspillinger. Samarbeid med bl.a. Hot Club de Norvège.Navnet er dannet av første stavelse i stifternes etternavn."MvhAstrid Værnes

skrev Georg Kjøll

Hei Astrid. Takk for innspill og forslag til oppdateringer. Jeg har lagt inn den nye informasjonen, så nå skal oppføringen ha den riktige besetningen på plass. Med vennlig hilsen, Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg