Verdipapirsentralen

Verdipapirsentralen (VPS) håndterer registrering av kjøp og salg av verdipapirer i Norge. Virksomheten ble opprettet 1985. Selskapet eies indirekte av Euronext etter at sistnevnte kjøpte opp Oslo Børs. Verdipapirsentralen markedsføres som Euronext VPS.

Faktaboks

også kjent som:
VPS

Det er registreringsplikt for de viktigste typer verdipapirer. I VPS registreres utstedelse av verdipapirer, eierforhold, omsetning, rettigheter, uttrekning av andeler og rente- og utbyttebetaling. Eier av registrert verdipapir må ha en verdipapirkonto hos en kontofører, for eksempel en bank eller megler, og får tilsendt melding hver gang det registreres avdrag, renter eller utbytte; slike beløp blir dessuten overført direkte til ønsket bankkonto. Minst en gang i året får eieren en oversikt over beholdningen av verdipapirer.

VPS er organisert som et allmennaksjeselskap og er registrert i Brønnøysundregistrene under navnet Verdipapirsentralen ASA. VPS finansieres gjennom gebyrer på sine tjenester. Finanstilsynet fører tilsyn med virksomheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg