Kampen Janitsjarorkester

Et janitsjarorkester er sammensatt av blåse- og slagverksinstrumenter, men i motsetning til brassband har de ikke noen standardisert besetning. Bildet viser Kampen Janitsjarorkester i forbindelse med orkesterets 75-årsjubileum i 2004.

Av /Scanpix.

Marsj er en musikalsk sjanger med en sterk og regulær rytme som opprinnelig ble skrevet for å marsjere etter. De viktigste instrumentene er trommene, særlig skarptromme, fife (en piccololiknende fløyte), horn, treblåsere og messinginstrumenter. I kunstmusikken er marsj et karakterstykke uten noen bruksfunksjon. Marsjer er i fire fjerdedels eller to fjerdedels takt. Seks åttendedels takt brukes også, men det er sjeldent. Formen er tredelt.

Faktaboks

Det finnes ulike typer marsjer, for eksempel militære marsjer, sørgemarsjer og bryllupsmarsjer.

Den amerikanske komponisten John Philip Sousa (1854–1932) skrev militært pregede marsjer. Sousa regnes som den mest betydningsfulle komponisten av marsjer. Eksempler på andre typer marsjer er Richard Wagners (1854–1932) dødsmarsj i operaen Götterdämmerung, Frédéric Chopins sørgemarsj fra sonate i b-moll og Felix Mendelssohns bryllupsmarsj. Den er hentet fra femte akt av En midtsommernattsdrøm, hvor den spilles når Thesevs gifter seg med amasondronningen Hippolyta.

Formmessig kan en marsj bestå av 16 eller 32 takter, ofte repetert. De kan ofte skifte toneart en gang ved å modulere til subdominantens toneart for deretter å returnere til tonika. I mange marsjer finnes det motmelodier, og ulike deler av bandet spiller opp mot hverandre som i en form for strid.

Det finnes ulike nasjonale marsjtradisjoner som påvirker tempoet i marsjtakten og karakteren i uttrykket. Standard tempo i britisk marsjmusikk ligger rundt 120 slag i minuttet, mens franske og amerikanske marsjer har et høyere tempo.

Når flere militære marsjorkestre møtes, kalles det en tattoo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg