Vera Frančevna Menchik

Faktaboks

Vera Frančevna Menchik

Vera Francevna Mencikova

Uttale
mˈentʃik
Født
16. februar 1906, Moskva, Russland
Død
26. juni 1944, London, England
Vera Frančevna Menchik, 1927
Vera Frančevna Menchik, 1927
Av /The Baltimore Sun 𝒲.

Vera Frančevna Menchik var en sjakkspiller som ble den første verdensmesteren for kvinner i 1927 – en tittel hun holdt til sin død i 1944.

Bakgrunn

Menchik ble født i Moskva av en britisk mor og en tsjekkisk far. Hun flyttet til St. Leonards, en by i nærheten av Hastings i England i 1921 sammen med moren og søsteren på grunn av den russiske revolusjonen. Foreldrene skilte seg i prosessen, og faren flyttet tilbake til Tsjekkia. Menchik ble britisk statsborger i 1937. Før det representerte hun Tsjekkia selv om hun nesten aldri var i Tsjekkia eller snakket tsjekkisk.

Menchik lærte å spille sjakk som niåring av faren og spilte sin første skoleturnering som 14-åring. I 1923 ble hun medlem av Hastings sjakklubb. Fra samme år fikk hun privatundervisning med ungarske Geza Maroczy som da hadde slått mange av verdens sterkeste spillere, og som skulle bli utnevnt til stormester i 1950.

Spillestil

Spillestilen hennes var i stor grad posisjonell, og Menchik kunne gjøre store taktiske feil som ødela lovende stillinger. I tillegg kunne hun til tider bruke så lang tid på starten av partiet at siste delen måtte spilles i lynhastighet. Menchik skrev selv at en sjakkspiller aldri burde akseptere nederlaget uten å kjempe tilbake og lage komplikasjoner.

Sjakkarriere

Verdensmester

Det første verdensmesterskapet for kvinner ble arrangert i 1927 med 12 deltagere og 11 runder. Menchik vant overlegent med 10,5 foran svenske Katarina Beskow. Menchik forble verdensmester til sin død i 1944. I den perioden ble det arrangert sju VM-turneringer, og Menchik vant dem alle. På 83 partier tapte hun kun ett parti, og hun spilte fire remiser. I 1937 slo hun Sonja Graf i en offisiell VM-kamp.

Menchik var den første kvinnen til å konkurrere på høyt nivå i sjakk. Hun hadde blant annet flere gode resultater i den velkjente turneringen i Hastings.

Gjennombrudd

Det internasjonale gjennombruddet kom i 1929 da hun kom på delt andreplass i en turnering i britiske Ramsgate bak tidligere verdensmester José Raúl Capablanca. Han mente å gi henne et kompliment da han sa at hun var den eneste kvinnen som spilte som en mann. Daværende verdensmester Aleksandr Alekhine la også merke til henne, og samme år bemerket han at hun var så talentfull at om hun arbeidet seriøst, ville hun bli en sterk, internasjonal mester.

Menchik møtte allikevel en del skepsis og motgang som enslig kvinne i en mannsdominert verden. De mente blant annet at hennes posisjonelle spillestil skyldtes at hun var kvinne. Før en turnering i Moskva i 1935, den eneste gangen hun returnerte siden 1921, sa hun at hun gledet seg til å drikke litt manneblod.

Andre verdenskrig

Da Menchik i 1939 var i Argentina for å spille i sjakk-OL og deretter i VM for kvinner, invaderte Tyskland Polen. Hun fullførte VM før hun dro tilbake til Storbritannia. Menchik jobbet som sjakktrener, spilte simultaner og redigerte flere sjakkblader i tillegg til at hun hjalp til å drive flere sjakklubber. I 1939 ble hun ansatt for å drive det nasjonale sjakksenteret i London. Året etter ble sjakksenteret bombet i stykker. Litt senere døde mannen hennes av et hjerteinfarkt.

Under tyske luftangrep mot London 26. juni 1944, gjemte Menchik seg sammen med moren og søsteren i kjelleren på huset deres. En V-1-rakett landet på huset, drepte de tre kvinnene og ødela også mye av materialet og premiene fra Menchiks karriere.

I sjakk-OL vinner det beste kvinnelaget en trofé som heter Vera Menchik Cup.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg