Venceslaus Ulricus Hammershaimb, færøysk teolog, språkforsker og folkeminnesamler, grunnleggeren av det moderne færøyske skriftspråket. Han var prest på Færøyene 1855–78, fra 1862 prost. Flyttet til Danmark 1878, der han var prest i Lyderslev til 1898.

Inspirert av bl.a. tidens romantiske strømdrag begynte han tidlig å interessere seg for færøysk språk og tradisjon. Det var et hovedanliggende å påvise at færøysk var et eget språk med en muntlig bevart litteratur. Han hadde allerede 1846 skapt sin rettskrivning på grunnlag av de færøyske dialektene. Hammershaimb samlet under en reise på Færøyene i 1847 en betydelig mengde tradisjonsstoff. En del av dette lot han trykke i Antiquarisk Tidsskrift i perioden 1848–50. I 1851 og 1855 gav han ut to samlinger med færøyske kvad.

Hans betydeligste innsats var imidlertid arbeidet med å systematisere det færøyske språket. Hans færøyske grammatikk, som først ble trykt i Annaler for Nordisk Oldkyndighed og Historie i 1854, ble bestemmende for utformingen av det færøyske skriftspråket og for senere færøysk litteratur. Hammershaimbs hovedverk er samlet i to bind i Færøsk Anthologi (1891). I motsetning til tidligere forsøk på å skrive færøysk etter uttale, la Hammershaimb i sin rettskrivning vekt på å vise sammenhengen mellom færøysk og norrønt, og tok i vesentlig grad hensyn til islandsk skrivemåte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.