Venceslaus Ulricus Hammershaimb

Faktaboks

Venceslaus Ulricus Hammershaimb
Uttale
hˈammershaimb
Født
1819
Død
1909

Venceslaus Ulricus Hammershaimb

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Venceslaus Ulricus Hammershaimb var en færøysk teolog, språkforsker og folkeminnesamler. Han grunnla det moderne færøyske skriftspråket. Han var prest på Færøyene i perioden 1855–1878, og prost fra 1862. Han flyttet til Danmark i 1878, der han var prest i Lyderslev til 1898.

Færøysk kultur

Inspirert av blant annet tidens romantiske strømdrag begynte han tidlig å interessere seg for færøysk språk og tradisjon. Det var et hovedanliggende å påvise at færøysk var et eget språk med en muntlig bevart litteratur. Han hadde allerede 1846 skapt en rettskrivning på grunnlag av de færøyske dialektene. Hammershaimb samlet under en reise på Færøyene i 1847 en betydelig mengde tradisjonsstoff. En del av dette fikk han trykt i Antiquarisk Tidsskrift i perioden 1848–1850. I 1851 og 1855 gav han ut to samlinger med færøyske kvad.

Færøysk språk

Hans betydeligste innsats var imidlertid arbeidet med å systematisere det færøyske språket. Hans færøyske grammatikk, som først ble trykt i Annaler for Nordisk Oldkyndighed og Historie i 1854, ble bestemmende for utformingen av det færøyske skriftspråket og for senere færøysk litteratur. Hammershaimbs hovedverk er samlet i to bind i Færøsk Anthologi (1891). I motsetning til tidligere forsøk på å skrive færøysk etter uttale, la Hammershaimb i sin rettskrivning vekt på å vise sammenhengen mellom færøysk og norrønt, og tok i vesentlig grad hensyn til islandsk skrivemåte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg