Veliko Tărnovo

Artikkelstart

Veliko Tărnovo er en by i Bulgaria med 68 780 innbyggere (2017). Byen ligger 193 km sørsørøst for Sofia og 186 km sørsørvest for Varna, og er et viktig administrativt, økonomisk og kulturelt senter i den midtre delen av landet. Byen ligger ved foten av fjellstrekningen Balkan. Jantra, som er den nest lengste bulgarske sideelven til Donau, renner gjennom byen.

Faktaboks

Uttale
velˈiko tˈărnovo
Også kjent som
til 1965 Tărnovo Tîrnovo, Tŭrnovo, Trnovo

Viktige næringsvirksomheter er sukker-, vin- , papir-, møbel- og tekstilindustri, samt turisme.

Kultur

I Veliko Tărnovo er det flere museer, herunder et historisk museum for regionen, et fangemuseum og museer for arkeologi og etnografi. Gamlebyen ligger på de tre høydragene Tsarevets, Sveta Gora og Trapezitsa. Her er det flere kirker fra middelalderen og fra 1800-tallet. Husene ligger i terrasser, bygd på hverandre, opp langs det nesten vertikale terrenget langs elven Jantra.

Veliko Tărnovo universitetet er landets største universitet utenfor Sofia. I byen er det også et akademi for høyere utdanning i økonomi og et mindre militært universitet.

Historie

Veliko Tărnovo var et viktig sted i oldtiden og ble i 1185 sete for de bulgarske tsarer og patriarker. Ved osmanererobringen i 1393 mistet Veliko Tărnovo sin betydning og livnet først til ved slutten av 1800-tallet. Her møttes den forfatningsgivende forsamling i 1879, og her ble landets uavhengighet proklamert i 1908. Byen ble restaurert i 1970-årene og er nå klassifisert som et nasjonalhistorisk og kulturelt monument.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg