Ved Mehta

Faktaboks

Ved Mehta
Uttale
mˈehta
Født
1934

Ved Mehta er en amerikansk forfatter og historiker. Han ble født i Lahore i datidens India, nå Pakistan, men ble på grunn av sin blindhet sendt til USA for å få ordentlig skolegang. Han fikk amerikansk statsborgerskap i 1975.

Hans gjennombrudd kom med den selvbiografiske Face to Face (1957), og produksjon siden da er preget av en blanding av det selvbiografiske og undersøkende journalistikk. Mange av bøkene og essayene handler om India, om forholdet mellom Vesten og Orienten, men han har også skrevet om ulike temaer innenfor filosofi, historie og teologi.

Daddyji (1972) er et kritikerrost portrett av Mehtas far. Blant hans vidtfavnende forfatterskap kan nevnes The Fly-Fly Bottle: Encounters with British Intellectuals (1963), Mahatma Gandhi and His Apostles (1977) og den 11 bind store (selv)biografiske Continents of Exile-serien der Daddyji er en av hjørnesteinene, fulgt av blant anent Vedi (1982), All for Love (2001) og The Red Letters (2004).

Mehta føyer seg inn i rekken av postkoloniale forfattere som gjennom litteraturen forsøker å bygge broer mellom ulike verdener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg