Vasilij Aksionov

Faktaboks

Vasilij Aksionov
Vasilij Pavlovitsj Aksionov
Uttale
aksiˈonov
Født
20. august 1932, Kazan
Død
6. juli 2009, Moskva

Artikkelstart

Vasilij Aksionov var en russisk prosaforfatter. Aksionov var utdannet lege, men begynte å publisere fortellinger fra 1960-tallet. Han er særlig kjent for sine fortellinger og kortromaner om sovjetisk ungdom, deres problemer, deres forsøk på å overføre Vestens pop-kultur til Sovjetunionen.

Liv og virke

Tidlige verker

Aksionovs interesse for ungdoms- og alternativ kultur ble vekket i 1950-årene, da han kom i kontakt med den sovjetiske hipster-bevegelsen (stiljagi). Til hans tidligste arbeider hører Kolleger (Kollegi, 1960, norsk oversettelse 1963), Billett til stjernene (Zviozdnyj bilet, 1961), Halvveis til månen (Na polputi k Lune, 1962) og Appelsiner fra Marokko (Apelsiny iz Marokko, 1963).

Emigrasjon til USA

Allerede i 1960-årene ble Vasilij Aksionov utsatt for skarp kritikk fra offisielt hold, og i 1979 var han involvert i den såkalte Metropol-affæren sammen med blant andre forfatteren Jevgenij Popov. Han ble ekskludert fra forfatterforeningen, emigrerte og de neste bøkene hans kom ut i USA, der Aksionov bodde i 24 år. Litterært beveget Aksionov seg mer og mer i retning av det grotesk-fantastiske, særlig i Brennemerket (Ozjog, 1980) og Øya Krim (Ostrov Krim, 1981). Fra slutten av 1980-årene var han igjen persona grata i hjemlandet, hvor fortellingen Rett til en øy (Pravo na ostrov, 1983) ble offentliggjort 1991. Som sønn av Jevgenija Ginzburg hadde Aksionov førstehåndskjennskap til KGB og livet i sovjetiske fengsler og konsentrasjonsleire, som han dels skildret realistisk, dels i surrealistiske bilder.

Senere verker

Til hans senere bøker hører trilogien Moskvasagaen (Moskovskaja saga, 1991–1995), som beskriver tre generasjoner av en sovjetisk families liv mellom 1920-årene og Stalins død i 1953, og en samling fortellinger Et negativ av den positive helt (Negativ polozjitelnogo geroja, 1996). I 1998 kom romanen Den nye søte stil (Novyj sladkij stil), og i 2004 Voltaire'ske menn og kvinner (Volterjantsy i volterjanki), som ble tildelt Den russiske Booker-prisen. Boken, en historisk roman, handler om et møte mellom Voltaire og Katarina den Store. Hans to siste romaner er Moskva – kvakk-kvakk (Moskva – kva-kva, 2006) og Sjeldne kloder (Redkije zemli, 2007).

2004 flyttet Aksionov til Biarritz i Frankrike og tilbrakte tiden sin dels i Frankrike, dels i Moskva. Aksionov har også skrevet teaterstykker og manus for film og fjernsyn. Flere av prosaverkene hans har kommet ut i film- og serieversjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg