Vasilij Aksionov

Faktaboks

Vasilij Aksionov
Vasilij Pavlovitsj Aksionov
uttale:
aksiˈonov
født:
20. august 1932, Kazan
død:
6. juli 2009, Moskva

Vasilij Aksionov var en russisk prosaforfatter. Aksionov var utdannet lege, men begynte å publisere fortellinger fra 1960-tallet. Han er særlig kjent for sine fortellinger og kortromaner om sovjetisk ungdom, deres problemer, deres forsøk på å overføre Vestens pop-kultur til Sovjetunionen.

Liv og virke

Tidlige verker

Aksionovs interesse for ungdoms- og alternativ kultur ble vekket i 1950-årene, da han kom i kontakt med den sovjetiske hipster-bevegelsen (stiljagi). Til hans tidligste arbeider hører Kolleger (Kollegi, 1960, norsk oversettelse 1963), Billett til stjernene (Zviozdnyj bilet, 1961), Halvveis til månen (Na polputi k Lune, 1962) og Appelsiner fra Marokko (Apel'siny iz Marokko, 1963).

Emigrasjon til USA

Allerede i 1960-årene ble Vasilij Aksionov utsatt for skarp kritikk fra offisielt hold, og i 1979 var han involvert i den såkalte Metropol'-affæren sammen med blant andre forfatteren Jevgenij Popov. Han ble ekskludert fra forfatterforeningen, emigrerte og de neste bøkene hans kom ut i USA, der Aksionov bodde i 24 år. Litterært beveget Aksionov seg mer og mer i retning av det grotesk-fantastiske, særlig i Brennemerket (Ozjog, 1980) og Øya Krim (Ostrov Krim, 1981). Fra slutten av 1980-årene var han igjen persona grata i hjemlandet, hvor fortellingen Rett til en øy (Pravo na ostrov, 1983) ble offentliggjort 1991. Som sønn av Jevgenija Ginzburg hadde Aksionov førstehåndskjennskap til KGB og livet i sovjetiske fengsler og konsentrasjonsleire, som han dels skildret realistisk, dels i surrealistiske bilder.

Senere verker

Til hans senere bøker hører trilogien Moskvasagaen (Moskovskaja saga, 1991–1995), som beskriver tre generasjoner av en sovjetisk families liv mellom 1920-årene og Stalins død i 1953, og en samling fortellinger Et negativ av den positive helt (Negativ polozjitel'nogo geroja, 1996). I 1998 kom romanen Den nye søte stil (Novyj sladkij stil'), og i 2004 Voltaire'ske menn og kvinner (Volterjantsy i volterjanki), som ble tildelt Den russiske Booker-prisen. Boken, en historisk roman, handler om et møte mellom Voltaire og Katarina den Store. Hans to siste romaner er Moskva – kvakk-kvakk (Moskva – kva-kva, 2006) og Sjeldne kloder (Redkije zemli, 2007).

2004 flyttet Aksionov til Biarritz i Frankrike og tilbrakte tiden sin dels i Frankrike, dels i Moskva. Aksionov har også skrevet teaterstykker og manus for film og fjernsyn. Flere av prosaverkene hans har kommet ut i film- og serieversjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg