Vasilij Aksionov, russisk forfatter, utdannet som lege. Aksionov forlot hjemlandet i 1980 og bodde i USA i 24 år.  Aksionov er særlig kjent for sine fortellinger og kortromaner om sovjetisk ungdom, deres problemer, deres forsøk på å overføre Vestens pop-kultur til Sovjetunionen. Hans interesse for ungdoms- og alternativ kultur ble vekket i 50-årene, da han kom i kontakt med den sovjetiske hipster-bevegelsen (stiljagi). Til hans tidligste arbeider hører Kolleger (Kollegi, 1960, norsk overs. 1963), Billett til stjernene (Zviozdnyj bilet, 1961), Halvveis til månen (Na polputi k Lune, 1962) og Appelsiner fra Marokko (Apel'siny iz Marokko 1963).

Allerede i 1960-årene ble Vasilij Aksionov utsatt for skarp kritikk fra offisielt hold, og i 1979 var han involvert i den såkalte Metropol'-affæren med blant annet Jevgenij Popov. Han ble ekskludert fra forfatterforeningen og de neste bøkene hans kom ut i utlandet. Aksionov beveget seg mer og mer i retning av det grotesk-fantastiske, særlig i Brennemerket (Ozjog, 1980) og Øya Krim (Ostrov Krim, 1981), først publisert etter at han 1980 ble tvunget til å emigrere. Fra slutten av 1980-årene var han igjen persona grata i hjemlandet, hvor fortellingen Rett til en øy (1983) ble offentliggjort 1991. Som sønn av Jevgenija Ginsburg hadde Aksionov førstehåndskjennskap til KGB og livet i sovjetiske fengsler og konsentrasjonsleire, som han dels skildret realistisk, dels i surrealistiske bilder.

Til hans nyeste bøker hører romanen Moskvasagaen (Moskovskaja saga, 1991–95) og en samling fortellinger Et negativ av den positive helt (Negativ polozjitel'nogo geroja, 1996). I 1998 kom romanen Den nye søte stil (Novyj sladkij stil'), og i 2004 Voltaire'ske menn og kvinner (Volterjantsy i volterjanki), som ble tildelt Den russiske Booker-prisen. Boken, en historisk roman, handler om et møte mellom Voltaire og Katarina den Store. Hans to siste romaner er Moskva - kvakk-kvakk (2006) og Sjeldne kloder (2007).

2004 flyttet Aksionov til Biarritz i Frankrike og tilbrakte tiden sin dels i Frankrike, dels i Moskva. Aksionov har også skrevet teaterstykker og manus for film og fjernsyn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.