Vasastaden, sentral bydel i Stockholm, nord for Norrmalm, ca. 45 000 innbyggere. Vasastaden ble bebygd med leiegårder fra slutten av 1800-tallet og framover. Et stort sett kvadratisk gatenett gjennomskjæres skrått av de store avenyene Karlbergsvägen og Sankt Eriksgatan. Mest severdig er Rödabergsområdet i Vasastadens nordlige ende, utbygd i perioden 1910–1925, der det bratte terrenget har fått bestemme gateløp og kvartalenes utforming.

Av eldre bygninger bemerkes Stockholms observatorium, fritt beliggende på toppen av Brunkebergsåsen (Observatoriekullen), oppført i 1753. En severdighet er Stadsbiblioteket, tegnet av Gunnar Asplund, oppført i 1920–1931. Gustav Vasa kyrka ved Odenplan er tross sitt barokke ytre, med doriske søyler, kuppel og lanternin, bygd i 1898–1906. Her siterer arkitekten Agi Lindegren tidligere tiders svenske mesterbyggere, som Nicodemus Tessin og Jean de la Vallée. Ved det store Sabbatsbergs sjukhus ligger Vasaparken, anlagt for en stor del på fyllmasser i begynnelsen av 1900-tallet. Vasastaden betjenes av T-banestasjonene Odenplan og S:t Eriksplan.

Navnet kommer fra den svenske heltekongen Gustav Vasa. Også i andre svenske byer, som Göteborg og Västerås, finnes Vasastaden som bydelsnavn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.