Varmegjennomgangskoeffisient er en størrelse vi bruker for å karakterisere varmeisolasjonsevnen til bygningsdeler. Varmegjennomgangskoeffisienten er definert som den varmestrømtettheten som passerer gjennom en plan, lagdelt bygningsdel når forskjellen i lufttemperatur over bygningsdelen er 1 °C under konstante (stasjonære) forhold.

Faktaboks

Også kjent som

U-verdi

Varmestrømtetthet måles i watt per kvadratmeter (W/m2). Temperaturforskjellen oppgis i kelvin (K), der temperaturforskjell i kelvin er den samme som i grader celsius. Varmegjennomgangskoeffisienten angis derfor med dimensjon W/(m2K). I dag brukes symbol U for varmegjennomgangskoeffisienten og den kalles derfor ofte bare for «U-verdien». Tidligere (før 1980) ble den kalt «k-verdi».

I Bygningsteknisk forskrift har myndighetene gitt maksimalverdier for U-verdien for de forskjellige bygningsdelene. Disse kravverdiene er blitt stadig strengere, dvs. lavere, i løpet av de siste tiårene, som følge av økt fokus på bygningenes energieffektivitet. Dette har ført til jevnt økende isolasjonstykkelser i nye bygninger. På 1960-tallet var det for eksempel vanlig å isolere yttervegger med 100 mm mineralull, som ga en U-verdi på ca. 0,32 W/(m2K), mens det i slike vegger i dag er vanlig med isolasjonstykkelse minst 200 mm som gir U-verdi ca. 0,18 W/(m2K). Og mens en tradisjonell to-glass vindusrute ga en U-verdi på ca. 2,75 W/(m2K), kan en moderne, forseglet tre-glassrute gi en U-verdi helt ned i 0,6 W/(m2K).

U-verdien for en bygningsdel kan fastlegges ved beregning etter standardiserte metoder eller ved måling i laboratorium.

Det er hovedsakelig i følgende sammenhenger vi benytter oss av U-verdier:

  • Som en generell karakteristikk av konstruksjoners varmeisolasjonsytelse.
  • For kontroll mot Byggeforskriftens varmeisolasjonskrav.
  • For beregning av varmeeffektbehovet for rom eller bygning, som grunnlag for dimensjonering av varmeanlegget.
  • For beregning av energibehov til oppvarming som grunnlag for energiøkonomisk optimalisering.

Det er viktig å ha klart for seg at begrepet varmegjennomgangskoeffisient/U-verdi er knyttet til endimensjonale, stasjonære varmestrømsforhold. En U-verdi kan altså ikke benyttes for beregning av øyeblikksverdier av varmestrømmen når lufttemperaturen varierer. Over en tilstrekkelig lang tidsperiode gir imidlertid U-verdien et riktig bilde av gjennomsnittsforholdene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei! Den står for temperaturenheten kelvin. Her ser man bare på temperaturforskjeller, og temperaturforskjellen i kelvin vil være den samme som temperaturforskjellen i grader celsius. Jeg har lagt inn lenke til kelvin nå. Hilsen Jostein i SNL-redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg